Στις σύγχονες κοινωνίες τα κατοικίδια έχουν κερδίσει μια θέση στις καρδιές και στα σπίτια των ανθρώπων. Πέρα από όλα όσα απλώχερα τα ζώα προσφέρουν στις οικογένειες τους, έχουν ανάγκες που οι κηδεμόνες τους οφέιλουν να τις καλύπτουν. Επιπλέον, ο κηδεμόνας του κατοικιδίου είναι υπεύθυνος για να καλύψει τις ανάγκες του ζωόυ αυτού σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον Κτηνίατρο προσφέροντας του μια υγιή και απαλαγμένη από πόνο και ταλαιπωρία ζώη.
Η ανάλυση αίματος ή αλλιώς αιματολογική εξέταση, είναι η διαδικασία κατά την οποία ο Κτηνίατρος λαμβάνει μικρή ποσότητα αίματος από το ζώο την οποία εξετάζει είτε στο μικροσκόπιο, είτε σε διάφορα άλλα μηχανήματα. Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι να εξαχθούν διάφορα συμπεράσματα για την κατάσταση διάφορων εσωτερικών οργάνων, αλλά και της συνολικής υγείας του ζώου. Η ανάλυση αίματος έχει πολλές παραμέτρους και ο Κτηνίατρος κάθε φορά να εξετάσει αυτές κατά τις οποίες θα λάβει πληροφορίες από ερωτηματικά που προκύπτουν κατά την λήψη του ιστορικού απο τον κηδεμονα και της κλινικής εξέτασης στο ζώο. Μερικές από αυτές είναι η γενική εξέταση αίματος, η βιοχημική εξέταση αίματος, η μικροσκοπική εξέταση αίματος, η ορμονολογικές εξετάσεις, οι ορολογικές εξετάσεις κ.α. Η αιματολογική εξέταση είναι μια απλή και γρήγορη εξέταση που προσφέρει σημαντικές πληροφορίες.
Η ανάλυση αίματος μπορεί να γίνει σε ασθενή και υγιή ζώα. Στα πρώτα γίνεται για σκοπούς συλλογής πληροφοριών που θα βοηθήσουν τον Κτηνίατρο να καταλήξει σε ακριβή διάγνωση έτσι ώστε να προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για το κατοικίδιο. Στα φαινομενικά υγιή ζώα, γίνεται για σκοπούς πρόληψης. Ένα ζώο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα δεν είναι κατ΄ανάγκη υγιές. Συνεπώς, με την ανάλυση αίματος πιθανόν να εντοπιστούν προβλήματα σε διάφορα εσωτερικά όργανα του ζώου τα οποία βρίσκονται σε αρχικό στάδιο όπου δεν έχουν εκδηλώσει εμφανή συμπτώματα στα ζώα. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση εντοπίζεται ένα πρόβλημα υγείας του κατοικιδίου σε αρχικά στάδια όπου συνήθως η ανταπόκριση του ζώου στη θεραπεία είναι καλύτερη και η ανάρρωση του ταχύτερη.
Άρρωστα κατοικίδια που προσκομίζονται στον Κτηνίατρο συνήθως υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος. Τα φαινομενικά υγιή κατοικίδια (σκύλοι, γάτες) καλό είναι να κάνουν προληπτικές εξετάσεις αίματος μια φορά τον χρόνο, από την ηλικία των 5 ετών και άνω. Επίσης σημαντική είναι η εξέταση αίματος σε ζώα τα οποία θα υποβληθούν σε αναισθησία για κάποιο χειρουργείο, έτσι ώστε να εκτιμηθεί ακριβέστερα η κατάσταση της υγείας τους άρα και το αναισθητικό πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει ο αναισθησιολόγος καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης. Τα κουνέλια συνήθως υποβάλλονται σε αναλύσεις αίματος όταν είναι άρρωστα καθώς τα ζώα αυτά στρεσάρονται εύκολα και η συχνή λήψη αίματος δεν ενδείκνυται. Στα υπόλοιπα είδη κατοικιδίων και εξωτικών ζώων η εξέταση αίματος εξαρτάται του είδους του ζώου και της κατάστασης του.
Κλείνοντας, οι αναλύσεις αίματος είναι ένα ισχυρό “όπλο” στην ιατρική φαρέτρα του Κτηνιάτρου που μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες και να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις. Η αξία της προληπτικής εξέτασης αίματος μια φορά τον χρόνο, όπως στους ανθρώπους έτσι και στα κατοικίδια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζεται. Η πρόληψη σώζει ζωές!