Δόντια κουνελιών

❓Γνωρίζεις ότι τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους;

Εκτός από τα μπροστινά δόντια που είναι ορατά με την πρώτη ματιά, το κουνέλι έχει κι άλλα δόντια στο πίσω μέρος των σιαγόνων του, πάνω και κάτω. Όλα τα δόντια του κουνελιού μεγαλώνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Όμως, υπέρμετρη αύξηση του μήκους των δοντιών του κουνελιού προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία του που πολύ γρήγορα οδηγούν το ζώο στον θάνατο.

???? Όταν τα δόντια του κουνελιού μεγαλώσουν πολύ, το ζώο παρουσιάζει αδυναμία στην πρόσληψη τροφής και κατεπέκταση διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου που οδηγεί σε κολικό εντέρου και με τη σειρά του στον θάνατο. Επίσης, η υπέρμετρη αύξηση στο μήκος των δοντιών οδηγεί και σε υπέρμετρη αύξηση της ρίζας του δοντιού μέσα στα ούλη και τις γνάθους του ζώου, πολλά δόντια μπορεί να στραβώσουν ή να σπάσουν δημιουργώντας πύλες εισόδου μικροβιών που αργότερα θα δημιουργήσουν αποστήματα στα ούλη και τις ρίζες των δοντιών.

???? Τα πιο πάνω προβλήματα εμφανίζονται πολύ συχνά στα κουνέλια τα οποία δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και δεν επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τον Κτηνίατρο για οδοντικό έλεγχο. Όμως, το θετικό είναι ότι η διατήρηση του σωστού μήκος δοντιών των κουνελιών και η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι εφικτή με απλές πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει ο κηδεμόνας του κσι έτσι προλαμβάνει την ταλαιπωρία του κατοικιδίου του.

Επιμέλεια άρθρου

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνιατρος Λεμεσό

Κτηνιατρική Κλινική Love4Pets

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα