ΕΜΒΟΛΙΟ ΛΥΣΣΑΣ

???? Είναι το εμβόλιο που προστατεύει κατά του ιού της λύσσας. Ο ιός αυτός είναι θανατηφόρος και αποτελεί ζωοανθρωπονόσο, δηλαδή μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο. Η αντιμετώπιση κι ο έλεγχος της μετάδοσης του αποτελέι στόχο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε 9 λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει στον κόσμο εξαιτίας αυτής της ασθένειας. Ο ιός προσβάλλει σκύλους, γάτες, ανθρώπους κι άγρια ζώα.

???????? Στην Κύπρο η νόσος έχει εξαληφθεί για αρκετές δεκαετίες λόγω των μαζικών εμβολιασμών. Η χώρα μας φαίνεται να παρουσιάζει πλεονεκτήματα στον έλεγχο της νόσο γιατί η Κύπρος είναι νησί και δεν είναι κατορθωτή η πρόσβαση πιθανόν μολυσμένων άγριων ζώων από άλλες χώρες. Ωστόσο, για να διατηρηθεί ο έλεγχος της νόσου είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, και ιδίως στα ζώα που ταξιδεύουν από και προς τη χώρα μας.

‼️ Λόγω της εξάλειψης της νόσου στο νησί μας, ο εμβολιασμός της λύσσας δεν αποτελεί υποχρεωτικό εμβολιασμο για τα κατοικίδια γι’ αυτό δεν είναι μέσα στο βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, αποτελεί υποχρεωτικό εμβόλιο για σκύλους ή γάτες που ταξιδεύουν από και προς τη χώρα μας, καθώς και στις περισσότερες χώρες.

???? Οι σκύλοι κι οι γάτες μπορούν να αρχίσουν τον εμβολιασμό κατά της λύσσας σε ηλικία 3 μηνών. Ακολούθως, επαναλαμβάνεται εμβολιασμός μετά από 1 χρόνο και μετά, κάθε 1 με 3 χρόνια αναλόγως του εμβολίου που χρησιμοποιείται.

✈️ Για ζώα που ταξιδεύουν, ο πρώτος εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 21 ημέρες πριν το ταξίδι, έτσι όπως ορίζει η νομοθεσία, για να αναπτύξουν αντισώματα και να είναι προστατευμένα κατά τις μετακινήσεις τους. Ακολούθως, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1-3 χρόνια αναλόγως του εμβολίου, χωρίς κενά στα μεσοδιαστήματα. Ωστόσο, κάποιες χώρες ζητούν επιπλέον αναλύσεις αντισωμάτων κατά της λύσσας. Γι’ αυτό, ο κηδεμόνας πρέπει να ζητά έγκαιρη ενημέρωση από τον Κτηνίατρο ή Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας σε περίπτωση που θα ταξιδέψει μαζί με το κατοικίδιο του, έτσι ώστε να προβεί στις ανάλογες διαδικασίες για την προετοιμασία και την ασφάλεια του τετράποδου φίλου του.

Επιμέλεια άρθρου

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος Λεμεσός

Κτηνιατρική Κλινική Love4Pets

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα