Η πέτρα που δημιουργείται στα δόντια των κατοικιδίων καταστρέφει τα δόντια και τα ούλη. Έτσι, σταδιακά δημιουργούνται πύλες εισόδου μικροβιών στον οργανισμό. Δηλαδή, μικρόβια που εισέρχονται στο στόμα με την τροφή, εισχωρούν από τον βλεννογόνο του στόματος (κυριως από τα κατεστραμένα ούλη) και φτάνουν σε διάφορα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, οι νεφροί κ.α. δημιουργώντας βλάβες οι οποιές επηρεάζουν την συνολική υγεία του οργανισμού. Για αυτό, στα ζώα αυτά μειώνεται η διάρκεια ζωής τους.
Αντίθετα, όταν τα δόντια και τα ούλη είναι υγιή, τα μικρόβια που εισέρχονται στον οργανισμο μέσω της τροφής παιρνούν το πεπτικό σύστημα και τα πλείστα είτε καταπολεμούνται από την μικροχλωρίδα του εντέρου μας και πεθαίνουν, είτε αποβάλλονται από τον οργανισμό μας χωρίς να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Συνεπώς, η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι ακρογωνιαίος λίθος για μια υγιή και μακροχρόνια ζωή των τετράποδων φίλων μας.
Έτσι, η πέτρα που σταδιακά δημιουργείται στα δόντια θα πρέπει να απομακρύνεται με οδοντιατρικό καθαρισμο στον Κτηνίατρο.
Πως γίνεται ο οδοντιατρικός καθαρισμός
Γίνεται γενική αναισθησία στο ζώο έτσι μώστε να γίνει σωστά ο καθαρισμος των δοντιών και το κατοικίδιο να μην στρεσάρεται. Ο Κτηνίατρος χρησιμοποιεί εργαλεία και μηχανήματα αντίστοιχα όπως ο οδοντίατρος στον άνθρωπο και αφού τελειώσει η διαδικασία, το ζωό επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του και συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα του.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται
Όποτε έχει σχηματιστεί ξανά πέτρα. Συνήθως συστείνεται μια φορά τον χρόνο έλεγχο των δοντιών από τον κτηνίατρο ο οποίος θα κρίνει αν το ζώο χρειάζεται άμεσα καθαρισμό ή στους επόμενους μήνες.
Επιμέλεια άρθρου
Δρ Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος Λεμεσός
Κτηνιατρική Κλινική Love4Pets