Κατοικίδιο: Τι να γνωρίζετε για το ταξίδι με αυτοκίνητο

Τα κατοικίδια είναι μέλη της οικογένεια και συχνά συνοδέυουν τους κηδεμόνες τους σε βόλτες ή εκδρομές. Η ασφάλεια της μετακίνησης του τετράποδου μέλους είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια του, αλλά και για την ομαλή εξέλιξη της βόλτας. Συνεπώς, οι κηδεμόνες πρέπει να γνωρίζουν πως μεταφέρουν το κατοικίδιο τους με το αυτοκίνητο.

  • Το κατοικίδιο πρέπει να βρίσκονται πάντα στο πίσω κάθισμα. Όχι στο κάθισμα συνοδηγού, όχι πάνω στα πόδια του οδηγού γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος ή πιθανότητα τραυματισμού του σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος.
  • Ο σκύλος θα πρέπει προσδεμένος στο πίσω κάθισμα με ειδική ζώνη αυτοκινήτου για σκύλους (υπάρχουν ειδικές ζώνες που θα τις βρείτε σε κτηνιατρεία και καταστήματα πώλησης ειδών για τα κατοικίδια). Η ζώνη αυτή εξασφαλίζει την παραμονή του σκύλου στο πίσω κάθισμα, το προστατεύει να μην πεταχτεί έξω από το όχημα σε επερίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή σε περίπτωση που δει κάτι και επιθυμήσει να το φτάσει.
  • Οι γάτες θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε μεταφορικό κλουβί, στο πίσω κάθισμα, η πλευρά του κλουβιού στην οποία βρίσκεται η πορτα πρέπει να εφάπτεται του καθίσματος του αυτοκινήτου και με τη ζώνη να “αγκαλιάζεται” το κλουβί σταθεροποιώντας το. Η ίδια πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί και για τους πολύ μικρόσωμους σκύλους.
  • Ο κηδεμόνας πρέπει να έχει συνεχώς κλειδωμένες τις πόρτες του αυτοκινήτου έτσι ώστε να αποφευχθεί το κατά λάθος άνοιγμα κάποιας από αυτές με τα πόδια του κατοικιδίου.
  • Τα παράθυρα του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι κλειστά και να γίνεται χρήση ελαφριού κλιματισμού ή τα παράθυρα να είναι ελαφρώς ανοιχτά. Το μεγάλο άνοιγμα των παραθύρων θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος το κατοικίδιο να αποδράσει και να τραυματιστεί. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ο σκύλος να βγάζει το κεφάλι του εκτός αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τραυματιστεί, να δημιουργηθούν προβλήματα στα μάτια του από τον αέρα και να τσιμπηθεί από έντομα.
  • Ποτέ μην αφήνετε τα κατοικιδια σας μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο ούτε για ένα λεπτό σε περιόδους έντονης ζέστης όπως το καλοκαίρι. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θερμοπληξίας και θανάτου του ζώου.
  • Δύο ώρες πριν και δύο ώρες μετά την μετακίνηση του σκύλου με το αυτοκίνητο, το κατοικίδιο δεν πρέπει να έχει φάει.
  • Βεβαιωνομαστε ότι έχουτε πάρει μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του κατοικιδίου σας σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές, το λουρί του, μπολ νερού, κουτί πρώτων βοηθειών και έχουτε δώσει στο κατοικιδιο σας προληπτική θεραπεία για τα εξωπαρασιτα (ψύλλους, τσιμπούρια, σκνιπες).

Ταξιδέψτε με το κατοικίδιο σας, πάντα με ασφάλεια!

Περισσότερες συμβουλές για το κατοικιδιο σας ???? www.love4petsclinic.com

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

Λεωφόρος Ομονοίας 26, Λεμεσός

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα