Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Ο Καρπουζοδεινόσαυρος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η κλινική μας διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, δράσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προσφορά των βιβλίων στην ζωή μας και την παρακίνηση των γονέων στην ενσωμάτωση των βιβλίων στην καθημερινότητα των παιδιών τους. Φέτος, επιλέξαμε να αναδείξουμε ένα παραμύθι Κύπριου συγγραφέα, του Χριστόφορου Χριστοφόρου, τον Καρπουζοδεινόσαυρο. Εκτός του ότι ένας από τους ήρωες του παραμυθιού είναι ένα ευφάνταστο ζωάκι, ένας δεινόσαυρος που γεννιέται από ένα καρπούζι, είναι ένα παραμύθι με βαθιά μηνύματα που σχετίζονται με τα προβλήματα που έρχονται αντιμέτωπες οι σύγχρονες κοινωνίες, μέσα από μια καλοδουλεμένη πλοκή με αφθονη δόση χιούμορ. Η Κτηνίατρος Δήμητρα Σωφρονίου συνάντησε τον συγγραφέα ο οποίος μας παραχώρησε συνέντευξη σχετική με το βιβλίο του αυτό.


Ας σας γνωρίσουμε λίγο! Πως ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;

Καλησπέρα και χαίρομαι για το συναπάντημά μας, ευχαριστώ για την ευκαιρία να μιλήσω για το συγγραφικό μου έργο. Ξεκίνησε από μια υπόσχεση την οποία δεν πήρα πολύ στα σοβαρά όταν ήμουν 10 χρονών. Η γιαγιά μου είχε δύσκολα παιδικά χρόνια μακριά από το αγαπημένο της χωριό και ήθελε να γράψω ένα βιβλίο για την ζωή της. Με έβαλε να της υποσχεθώ όταν ήμουν 10 χρονών, ότι κάποτε θα το έγραφα , καθώς είχε ξεχωρίσει κάτι σε εμένα που εγώ δεν ήξερα καν ότι υπήρχε. Πάντα άκουγα προσεχτικά τις ιστορίες της, ήμουν και λίγο βιβλιοφάγος και ήρθε η μέρα που το έγραψα το 2010 ένα βιβλίο με τίτλο “Με ελιές και ζάχαρη η ζωή μου”. Αυτή ήταν η αρχή για το δημόσιο μου βάπτισμα στο γράψιμο. Στην παρουσίαση του βιβλίου ήρθε και η η γιαγιά μου.

Ως παιδί, ποιο παραμύθι είχατε αγαπήσει πολύ και ποιο συγγραφέα;

Ως παιδί είχα ξεφυλλίσει τα παραμύθια στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μου, κυρίως του Ιούλιου Βερν, “Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες” και “Χωρίς Οικογένεια”. Από το πρώτο με συνάρπαζε η πρόκληση για το γύρο του κόσμου, με έναν ήρωα που υπερβαίνει πολλές φορές τον εαυτό του για να βρει λύσεις. Αγαπημένα σε πιο μικρή ηλικία τα κλασικά παραμύθια που όλοι ακούγαμε μικροί, ξεχωρίζοντας τον μεγάλο πόθο της Σταχτοπούτας να ξεφύγει από τη μοίρα της και να βρει το όνειρό της παρά τις δύσκολες συνθήκες. Το πρώτο παιδικό βιβλίο που έγραψα, για κάποιους το καλύτερό μου, για μένα ισάξιο με τον “Καρπουζοδεινόσαυρο” και με άλλα παραμύθια, ήταν «Η βάρκα που δεν βούλιαζε», Εκδόσεις Πάργα 2017. Μιλάει για τη μετανάστευση των προσφύγων με βάρκα και περιγράφει το δύσκολο ταξίδι ενός κοριτσιού στην αναζήτηση μιας ευκαιρίας για νέα αρχή μακριά από τον πόλεμο.

“Καρπουζοδεινοσαυρος”.  Ιδιαίτερος τίτλος. Γιατί αυτόν;

Ο “Καρπουζοδεινόσαυρος” προέκυψε από την απασχόληση του γιού μου πριν μερικά καλοκαίρια με ένα τεράστιο αυγοειδές καρπούζι. Ξάπλωνε πάνω του για ώρες περιμένοντας να σκάσει σαν αυγό και να βγει από μέσα ένας μικρός δεινόσαυρος. Είπα θα το αξιοποιήσω σε ένα παραμύθι μου, φέρνοντας έναν πρωταγωνιστή δεινόσαυρο ή δράκο στα χρώματα του καρπουζιού. Φυσικά η ιστορία δεν είναι τόσο απλή, αλλά από εκεί γεννήθηκε η ιδέα. Πολλές φορές τα κοντινά μας πρόσωπα μας εμπνέουν, όπως έκανε και η κόρη μου σε άλλο παραμύθι ή κάποιες εμπειρίες που φαινομενικά περνούν από τη σκέψη μας, αλλά εντυπώνονται εκεί φτιάχνοντας ιστορίες.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται ο “Καρπουζοδεινοσαυρος”;

Απευθύνεται τόσο σε μικρότερες ηλικίες 5 με 9 χρονών με απλοποίηση της ιστορίας μέσω ενός διαλόγου (έχει ετοιμάσει σχετικό φύλλο εργασίας δασκάλα της Α’ τάξης), τόσο σε ηλικίες 10 με 12 χρονών καθώς εμβαθύνει στην επίλυση σοβαρών θεμάτων όπως του πολέμου, της φτώχειας και της ξηρασίας, με μια εικονογράφηση πλούσια που ανταποκρίνεται σε ολόκληρο το φάσμα αυτών των ηλικιών. Το βιβλίο πήρε σχετική έγκριση από το ΥΠΠΑΝ για Α’ και Β’ κύκλο δημοτικών σχολείων. Σχετικό φύλλο εργασίας ετοίμασα και ανάρτησα στη σελίδα μου και για μεγαλύτερες ηλικίες. Μπορεί όποιος θέλει να έχει δωρεάν πρόσβαση στο υλικό στο http://ivarkapoudenvouliaze.com/ στην κατηγορία «Άλλα Βιβλία».

Τι πραγματεύεται ο “Καρπουζοδεινοσαυρος”; Μιλήστε μας λίγο για το παραμύθι σας.

Το παραμύθι ξεκινά με έναν αναποφάσιστο βασιλιά, τον Κλαπούτιο, που δεν μπορεί να αποφασίσει το πιο απλό πράγμα χωρίς τη βοήθεια του σύμβουλού του Ζακράια, με χιουμοριστικό τρόπο. Παρόλα αυτά αποφασίζει να αφήσει στη θέση του για μια εβδομάδα κάθε πρίγκιπα και πριγκίπισσα του βασιλείου, δίνοντάς του από ένα εφόδιο για να λύσει τα τρία προβλήματα της χώρας. Ποιος ή ποια θα βρει διαρκείς και σωστές λύσεις; Φτάνει όλο το χρυσάφι ή το νερό ή τα ισχυρά μέταλλα ή η μαγεία ενός Καρπουζοδεινόσαυρου για να λύσει τα προβλήματα ή θέλει και το μυαλό των ανθρώπων; Είναι μια μεγάλη ιστορία που μέσα από τη συγκεκριμένη εκ περιτροπής βασιλεία της Τζέσικας, του Φιλίπ, της Βερόνικας και του Κωνσταντίνου, δίνονται λύσεις σε σοβαρά προβλήματα της Καρπουαζίας με έναν Καρπουζοδεινόσαυρο που παρά τις μαγικές του δυνάμεις (μετατρέπει σε ρουμπινένια αγάλματα τους κακούς, φτιάχνει πεντανόστιμα καρπουζόψωμα και βγάζει χυμό και κουκούτσια), είναι το μυαλό του πρίγκιπα του που θα δώσει πραγματικά λύσεις και θα έχει και ένα ανατρεπτικό τέλος, φυσικά και ευχάριστο όταν επιστρέφει ο βασιλιάς Κλαπούτιος ένα μήνα μετά. Είναι μια ιδιωτική έκδοση του 2021 με την εικονογράφο του παραμυθιού, την Ιωάννα Κανάρη – Παπαδοπούλου. Το παρουσιάσαμε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας, στο πάρκο της Ακρόπολης, και είχε πολύ ενδιαφέρον. Ο Καρπουζοδεινόσαυρος μπορεί να είναι και το σύμβολο της Καρπουαζίας και μια μορφή σύμβολο και για τη δικιά σας Κλινική και θα χαρώ να συνεργαστούμε.

Η εικονογράφηση του έγινε από την κ. Κανάρη. Μιλήστε μας για αυτήν τη συνεργασία.

Να πω και λίγα λόγια για τη συνεργασία μου με την Ιωάννα Κανάρη Παπαδοπούλου. Μου την είχε συστήσει ένας φίλος για την δουλειά της και μου άρεσαν πολύ τα προσχέδιά της και η δουλειά της και αποφασίσαμε να το βγάλουμε μαζί, εγώ σαν συγγραφέας και εκείνη σαν εικονογράφος σε μια δικιά μας έκδοση. Είχα μια πρόταση για έκδοση από εκδοτικό οίκο, αλλά τελικά προχωρήσαμε μόνοι μας και δεν μετανιώνουμε για το εγχείρημά μας. Έτσι, εύκολα το παραμύθι μπόρεσε να ψηφιοποιηθεί στην Read Library και μπορεί κάποιος να το αγοράσει σαν ηλεκτρονικό παραμύθι στο https://www.read-library.com/omicron-kappaalpharhopiomicronupsilonzetaomicrondeltaepsiloniotanu972sigmaalphaupsilonrhoomicronsigmaf.html ή σαν έντυπο.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να αγαπήσει το παιδί του τα βιβλία;

Για να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία πρέπει να τους παρέχουμε ευχάριστα ερεθίσματα με αυτά σε συχνή βάση, να τα έχουμε στην καθημερινότητά τους, με μια όμορφη βιβλιοθήκη, ένα δώρο επιβράβευσης, μια συνήθεια διαβάσματος το βράδυ, μια συμμετοχή σε δράση παραμυθιού (θέατρο, μουσικά παιχνίδια κ.ά.). Να τα έχουμε σε ανοιχτό ανταγωνισμό με τα ηλεκτρονικά που «καταβροχθίζουν τις ώρες τους» ανοίγοντας την ηλεκτρονική ανάγνωση ή κάνοντας το έντυπο βιβλίο πιο ελκυστικό. Συνεπώς, αγαπητοί γονείς μην επαναπαύεστε, θέλουμε το βιβλίο να έχει τη διαχρονικότητα και την πολύτιμη θέση που του αρμόζει για να ευνοηθούν τα παιδιά μας σε επίπεδο προφορικής έκφρασης, κριτικής σκέψης, γραπτού λόγου, ευχαρίστησης, ψυχαγωγίας, δημιουργίας θετικών στάσεων και συμπεριφορών, κρίσιμο συνειδήσεων για σημαντικές αξίες.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους γονείς;

Αν μπορούσα να συνοψίσω σε ένα μήνυμα κάτι για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, θα ήταν «Ψάξτε σε ένα σκαλιστό μπαούλο, σε μια μυστική κρύπτη, σε μια ιπτάμενη χώρα και σε ένα μακρινό βασίλειο ενός παραμυθιού, να βρείτε τα όμορφα μηνύματα που πολλοί συγγραφείς προσπαθούν περίτεχνα να σας στείλουν».

Τέλος, που μπορεί να να βρει και να προμηθευτεί κανείς τα παραμύθια σας;

Το έντυπο βιβλίο μου μπορείτε να το βρείτε σε αρκετά βιβλιοπωλεία. Έβαλα στόχο να φτάσει από την Πόλη Χρυσοχούς (έστειλα της κυρίας Νίκης βιβλία) μέχρι τη Δερύνεια. Βρίσκεται στο Πάργα, στον Αγρότη, στη Βιβλιοχώρα, θα βρίσκεται και στην Κλινική σας Love4Pets. Στόχος είναι να πάει σε πολλές περιοχές για ίση πρόσβαση των παιδιών. Δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα από το να διαβάζονται οι ιστορίες μας και να της αγαπήσουν παιδικές καρδιές.

Σε ένα τελευταίο βιβλίο που έγραψα η μάγισσα Θερμουέλα που βάλθηκε να υπερθερμάνει τη γη, σταματάει όταν ένας της έδωσε μια ευκαιρία να βρει τα ταλέντα της. Πολλές φορές δεν έχουμε όλοι την ευκαιρία, ή δεν έχουν πολλά καλά βιβλία την ίδια ευκαιρία όπως συγκεκριμένων συγγραφέων και σε ευχαριστώ που ανοίγεις διάλογο με μια άλλη πλευρά της παιδικής λογοτεχνίας, των λιγότερο γνωστών συγγραφέων.

Θα χαρώ να μιλήσουμε και δια ζώσης με άλλη ευκαιρία σύντομα. Σας ευχαριστώ.

Κι εμείς σε ευχαριστούμε για αυτή την ευχάριστη κουβέντα που είχαμε και την ευκαιρία που μας έδωσες, μέσα από τα μάτια σου, τα μάτια του συγγραφέα να ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, παρέα με ένα πρωτότυπο ζωάκι, τον Καρπουζοδεινόσαυρο. Εμείς με τη σειρά μας να ευχηθούμε “Καλοτάξιδο” και ευχόμαστε να φτάσει σε κάθε παιδικό δωμάτιο εντός και εκτός συνόρων. Και εύχομαι να τα πούμε ξανά σύντομα!

Λίγα λόγια για το συγγραφικό έργο Χριστόφορου Χριστοφόρου

 1. «Με ελιές και ζάχαρη η ζωή μου», 2010 Λευκωσία, απευθύνεται σε ενήλικες, βιογραφική νουβέλα για τη ζωή στην Κύπρο της δεκαετία του 30΄ και μετά. Αναφέρεται στη ζωή της Παναγιώτας Παντελίδου που εργάζεται από τα οκτώ της ως παραδουλεύτρα ψυχοκόρη στη θεία της με το βλέμμα στραμμένο στο χωριό της. Είναι η γιαγιά του συγγραφέα που τον οδηγεί στο πρώτο του σύγγραμμα. Εγκεκριμένο για δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 2. «Πέμπτη κορυφή: Ο πόλεμος των φιλοδοξιών. Βασίλης εναντίον Ορέστη.», 2013 Λευκωσία, απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους, ο πόλεμος των αξιών και τα όρια της φιλοδοξίας. Εγκεκριμένο για δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 3. «Η βάρκα που δεν βούλιαζε», Λευκωσία 2017, Εκδόσεις Πάργα, εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη, απευθύνεται σε παιδιά 5-11 ετών, θέμα η μετανάστευση προσφύγων με βάρκα. Δραστηριότητες και αποσπάσματα του παραμυθιού μπορείτε να βρείτε στο Ivarkapoudenvouliaze.com Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας (2017) για πρωτοβάθμια και λειτουργεί και με το επίσης εγκεκριμένο πρόγραμμα «Κόκκινη κλωστή δεμένη σε μια βάρκα τυλιγμένη» με την Ελενίτσα Γεωργίου (Ιανουάριος 2020).

Το βιβλίο τιμήθηκε με έπαινο εικονογράφησης και White Ravens 2018 για την οικουμενικότητα του θέματος και την σύνδεση εικόνας και κειμένου και έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ενσυναίσθησης σε διαπολιτισμικά σχολεία.

 1. «Λαθρεπιβάτης της γης: Σηκώνουμε την πράσινη ασπίδα ενάντια στον Πανδήμο», Λευκωσία Απρίλιος 2020, ebook, εικονογράφος Χρύσω Γεροσίμου, με θέμα την επίδραση του κωρονοϊού στη ζωή μας. https://www.openbook.gr/o-lathrepivatis-tis-gis/
 2. «Λαθρεπιβάτης της γης: Ο Πανδήμος συναντά την Αγάπη», Λευκωσία Μάιος 2020, ebook, εικονογράφος Χρύσω Γεροσίμου, οι στιγμές αγάπης της καραντίνας. https://www.openbook.gr/o-pandimos-synanta-tin-agapi/
 3. «Τα γενέθλιά μου αλλιώς», ηλεκτρονική ανάρτηση, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο εικονογράφησης ιστοριών για την καραντίνα http://www.pi.ac.cy/pi/index.php?option=com_content&view=article&id=2920&Itemid=498&lang=el
 4. «Η πριγκίπισσα Ευτυχία στο κάστρο του βασιλιά Φαγοδόντη», εικονογράφηση Ζωή Πίντσες και επιμέλεια Μαρία Παντελίδου.
 1. «Ο Κορωνοϊός κόλλησε Αγιοβασιλίτιδα», ηλεκτρονική έκδοση, Φεβρουάριος 2021.
 1. «Το καταραμένο μενταγιόν της Δράκαινας», Εκδόσεις Ηλιαχτίδα, Εικονογράφηση Βάσια Παπαδοπούλου, Αθήνα 2021.

Περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με christofchris80@gmail.com και christoforoschristoforoufb@gmail.com ή στην ιστοσελίδα ivarkapoudenvouliaze.com

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα Χριστόφορου Χριστοφόρου

Ο Χριστόφορος Χριστοφόρου γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε Παιδαγωγικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Cyprus International Institute of Management. Σημαντικά ενδιαφέροντα που θα επηρεάσουν και το γράψιμό του είναι η ένταξη των μεταναστών προσφύγων και η περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Το πρώτο το γράψιμο to 2010 αφορά την υπόσχεση που έδωσε στην γιαγιά του Παναγιώτα Παντελίδου για να γράψει για την ζωή της, με το βιβλίο «Με ελιές και ζάχαρη η ζωή μου». Το 2013 βασισμένο στη φιλία δυο νέων και στο ξεπούλημα των αξιών στο όνομα της ατομικής φιλοδοξίας, κυκλοφόρησε η «Πέμπτη κορυφή: Η πάλη των φιλοδοξιών. Βασίλης εναντίον Ορέστη». Το 2017 το παιδικό βιβλίο «Η βάρκα που δεν βούλιαζε» με εκδόσεις Πάργα, κέρδισε με αυθεντικότητα πολλές καρδιές που μπήκαν στη θέση του πρόσφυγα στη βάρκα και ταξίδεψαν με τις εικόνες και τα λόγια του βιβλίου. Ακολούθησε μια σειρά ιστοριών και ebook για την κορωνοϊό σε συνεργασία με ομάδα εκπαιδευτικών «Λαθρεπιβάτης της γης» και τα παιδικά παραμύθια «Η πριγκίπισσα Ευτυχία στο κάστρο του βασιλιά Φαγοδόντη» για την στοματική υγιεινή και «Το καταραμένο μενταγιόν της Δράκαινας» για την ισορροπία στην Φύση. Το πιο πρόσφατό του παραμύθι «Ο Καρπουζοδεινόσαυρος», μια συναρπαστική ιστορία για την διακυβέρνηση μιας χώρας, την ομαδικότητα και την ενσυναίσθηση, μέσα από την μαγεία του Καρπουζοδεινόσαυρου. Ακολουθούν νέα γραψίματα για την ζωή στον βυθό, την διατροφή και την φώκια. Του αρέσει η κωπηλασία, η κηπουρική, το ραδιόφωνο, η δημιουργική γραφή και η επαφή με τη Φύση και τη θάλασσα. Περισσότερες πληροφορίες για το συγγραφικό του έργο στο ivarkapoudenvouliaze.com

Επικοινωνία:

Email 1: Christofchris80@gmail.com

Email 2: Christoforouchristoforosfb@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/christoforos.christoforou.18007

LinkedIn: www.linkedin.com/in/χριστόφορος-χριστοφόρου-a81028a0/

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα