Η παρασιτική ωτίτιδα των κουνελιών είναι ένα αρκετά συχνό νόσημα που αφορά συνήθως την παρασίτωση των αυτιών από ένα είδος ψώρας που ονομάζεται Psoroptes cuniculi. Η ψώρα αυτή μπορέι να προσβάλλει είτε το ένα αυτί, είτε και τα δύο, ενώ άλλες φορές μπορεί να εντοπίζεται και σε κάποιες άλλες περιοχές του δέμρατος των κουνελιών. Αυτό το παράσιτο ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ακουστικού πόρου των κουνελιών αλλά και σε αλλά σημεία του σώματος προκαλώντας κνησμό, τοπική φλεγμονή, πτώση του ανοσοποιητικού, ενώ πολλές φορές επιπλεκονται βακτήρια δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή.
Η διάγνωση της παρασιτικής ωτίτιδας των κουνελιών γίνεται από τον κτηνίατρο, λαμβάνοντας υπόψην το ιστορικό του κουνελιού, τα ευρήματα από την κλινική εξέταση και την μικροσκοπική εξέταση δείγματος από το δέρμα ή τον ακουστικό πόρο. Ο εντοπισμός της ψώρας απο δείγμα στο μικροσκόπιο αποτελεί το εύρημα που επιβεβαιώνει το νόσημα αυτό.
Θεραπεία υπάρχει, όμως χρειάζεται χρόνο, αυστηρή τήρηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου που προτείνει ο κτηνίατρος από τον κηδεμόνα του κουνελιού και συχνούς επανελέγχους της καταστασης του από τον κτηνίατρο.
Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας βέβαια, γι’ αυτό τα κουνέλια πρέπει να επισκέπτονται τον κτηνίατρο για προληπτική εξέταση κάθε 6 μήνες. Στην προληπτική εξέταση γίνεται έλεγχος των αυτιών του κουνελιού, έτσι ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα και σε αρχικά στάδια το πρόβλημα όπου η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική, χωρίς να κινδυνεύει για απώλεια ακοής σε προχωρημένες καταστάσεις.
Δρ Δήμητρα Σωφρονίου