Σκύλος και θάλασσα. Τι να προσέξετε;

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Οι βόλτες με τον σκύλο ευνοούνται, ενώ οι βουτιές στη θάλασσα παρέα με τον τετράποδο φίλο είναι μια ευκαιρία του κηδεμόνα να περάσει δημιουργικό χρόνο με το κατοικίδιο του. Μια δραστηριότητα που θα αφήσει ικανοποιημένους και τους δύο.
Η ορθή ενημέρωση του κηδεμόνα και η έγκαιρη προετοιμασία δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ασφαλή βόλτα στη θάλασσα. Ο κηδεμόνας του σκύλου θα πρέπει να γνωρίζει τι να προσέξει για να αποφύγει δυνητικούς κινδύνους για τον τετράποδο φίλο του. Η πρόληψη και η εξάλειψη των κινδύνων είναι το κλειδί μιας επιτυχημένης βόλτας που θα απολαύσουν και οι δύο.


1. Αποφυγή πρόσληψης τροφής 3 ώρες πριν και 3 ώρες μετά τη βόλτα στη θάλασσα. Σύμφωνα με έρευνες, εάν η πρόσληψη τροφής βρίσκεται σε κοντινό χρονικό διάστημα από τη δραστηριότητα του σκύλου, δημιουργούνται προϋποθέσεις για διάταση και στροφή στομάχου, μια οξεία και επείγουσα κατάσταση που απειλεί άμεσα τη ζωή του ζώου.


2. Ο κηδεμόνας του σκύλου θα πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε η βόλτα να συνοδεύεται με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα: κολάρο και λουρί, σακουλάκια για τα κόπρανα, μπολ νερού, καθαρό νερό, πετσέτα για τον σκύλο.


3. Η επιλογή της παραλίας θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψην την νομοθεσία έτσι ώστε να επιλεγεί παραλία όπου επιτρέπονται οι σκύλοι. 


4. Θα πρέπει να επιλεγεί παραλία που προσφέρει και σκιερό χώρο, αλλιώς θα πρέπει ο κηδεμόνας του σκύλου να φροντίσει έτσι ώστε να πάρει τον κατάλληλο εξοπλισμό π.χ. ομπρέλα έτσι ώστε να προσφέρει σκιερό χώρο για ξεκούραση στον τετράποδο φίλο του.

5. Αποφυγή βόλτας στην παραλία τις ώρες της ημέρας που υπάρχει έντονη ζέστη όπως τις μεσημεριανές ώρες για να αποφευχθούν περιστατικά θερμοπληξίας ή εγκαύματα στις πατούσες λόγω της ζεστής άμμου. Καλό είναι να προτιμούνται πιο πρωινές ή πολύ απογευματινές ώρες για βόλτα στην παραλία με τον σκύλο.


6. Ο σκύλος θα πρέπει να έχει λάβει την κατάλληλη αντιπαρασιτική αγωγή σύμφωνα με τον κτηνίατρο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η παρασίτωση του από ψύλλους, κρότωνες (τσιμπούρια) ή σκνίπες κατά τη διάρκεια της βόλτας του.


7. Ο σκύλος θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από το βιβλιάριο υγείας του, το οποίο θα είναι ενημερωμένο σχετικά με τους εμβολιασμούς, τις αποπαρασιτώσεις και την μικροπλακέτα που φέρει (microchip) έτσι ώστε ο κηδεμόνας του να υποδείξει στις Αρχές σε περίπτωση ελέγχου.

8. Αμέσως μετά τη βόλτα, ο σκύλος πρέπει να κάνει μπάνιο και να στεγνώσει πλήρως με χλιαρό αέρα στεγνωτήρα. Το θαλασσινό νερό και ο άμμος δεν πρέπει να μείνει πολύ χρόνο στο δέρμα του γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης δερματικών προβλημάτων.


Η ασφάλεια στις βόλτες θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, και την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο κηδεμόνας του σκύλου. Η υπεύθυνη κηδεμονία ενός κατοικίδιου προλαβαίνει δυσάρεστα γεγονότα και συμβάλλει στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την μακροζωία του τετράποδου μέλους της οικογένειας. 


Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα