Η γάτα, ως αιλουροειδές και άριστος κυνηγός, αφιερώνει αρκετό χρόνο της ημέρας στην περιποίηση του τριχώματος της ώστε να το διατηρήσει σε καλή κατάσταση, αλλά και για να εξουδετερώσει τυχόν μυρωδιές που έχουν καλύψει το σώμα της. Περίπου το 1/3 του χρόνου που είναι ξύπνια αφιερώνεται στην τελετουργία της φροντίδας του τριχώματος της. Πολύτιμο εργαλείο σ’ αυτήν τη διαδικασία αποτελεί η γλώσσα της, η οποία είναι κατασκευασμένη ώστε να την εξυπηρετεί στον σκοπό αυτό. Η πάνω επιφάνεια της γλώσσας της γάτας φέρει μικρές προεξοχές, τις θηλές, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στη γλώσσα να λειτουργεί ως χτένα κατα τη διαδικασία της αυτοπεριποίησης του τριχώματος.
Κατά την περιποίηση του τριχώματος, οι νεκρές τρίχες της γάτας βγαίνουν, με αποτέλεσμα την κατάποση πολλών από αυτών από τη γάτα. Έτσι, η καθημερινή μικρή ποσότητα τριχών που καταλήγει στο στομάχι και το έντερο των γατών, τελικά δημιουργεί “μπάλες” τριχών (τριχόμπαλες ή τριχοβεζωάρια) που δυσκολεύουν το πέρασμα των τροφών από το έντερο ή φράσσουν εντελώς τον πεπτικό σωλήνα δημιουργώντας από ήπια έως σοβαρά προβλήματα στην πέψη των τροφών και στη συνολική υγεία του οργανισμού της.
Η δυσκολία που παρουσιάζουν οι τροφές στο πέρασμα από τον πεπτικό σωλήνα εξαιτίας των τριχοβεζωαρίων, προκαλεί ποικίλα συμπτώματα στη γάτα. Δυσφορία, δυσπεψία, πεπτικές διαταραχές όπως έμετοι, διάρροιες, δυσκοιλιότητα, κακή θρεπτική κατάσταση σώματος λόγω της μειωμένης λειτουργικότητας του εντέρου, κακή κατάσταση τριχώματος και αφυδάτωση είναι λίγα από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι γάτες που έχουν τριχόμπαλες στο στομάχι ή το έντερο. Όμως, το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα των γατών αυτών είναι η προσπάθεια για εμετό ή οι εμετοί με τρίχες. Ωστόσο, αρκετές γάτες που έχουν τριχόμπαλες στο πεπτικό τους, δεν παρουασιάζουν ορατά συμπτώματα στον κηδεμόνα τους. Συνεπώς, αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν αποκλείεται το γεγονός.
Η διάγνωση γίνεται από τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη του στοιχεία από το ιστορικό της γάτας, αλλά και στοιχεία από την κλινική εξέταση και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η θεραπεία που θα δοθεί από τον κτηνίατρο θα βοηθήσει τις τριχόμπαλες να αποβληθούν με τα κόπρανα, όμως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποτροπή της δημιουργίας τριχοβεζωαρίων στο μέλλον.
Κάθε ενήλικη γάτα θα πρέπει να λαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα προληπτική αγωγή για τις τριχόμπαλες. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από πάστες, ξηρές τροφές και λιχουδιές που βοηθούν στην απομάκρυνση των τριχών από το έντερο. Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει για το τι είναι καταλληλότερο για τη δική σας γάτα. Γιατί η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!
Και δεν ξεχνάμε: ευτυχισμένα κατοικίδια είναι τα υγιή κατοικίδια!
Δρ Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος