Θερμοπληξία στον σκύλο – Τι πρέπει να προσέξω;

Η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος από εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή παράγοντες που δεν σχετίζονται με τον οργανισμό, και απειλεί τη ζωή του ζώου. Αυτή η κατάσταση αρκετές φορές προκαλείται λόγω συνδυασμού αυξημένης πρόσληψης (έκθεση σε θερμό περιβάλλον) ή παραγωγής θερμότητας από το σώμα(άσκησης) και ανεπαρκής αποβολή της θερμότητας από το σώμα.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού σταδιακά καταρρέουν δημιουργώντας βλάβες και ακολούθως θάνατο στα κύτταρα με αποτέλεσμα να επέρχεται καταστροφή διαφόρων εσωτερικών οργάνων όπως νεφρών, εγκεφάλου κτλ με συνέπεια το θάνατο του σκύλου. 
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας στον σκύλο ποικίλουν. Στα αρχικά στάδια, παρουσιάζεται ταχυκαρδία και οι βλεννογόνοι (π.χ. του στοματος) έχουν έντονο κόκκινο χρώμα σε αντίθεση με το φυσιολογικό ροδόχρωμο. Αν δεν υπάρξει άμεση θεραπευτική προσέγγιση σ’ αυτή τη φάση, τα συμπτώματα επιδυνόνονται οδηγώντας τον σκύλο αρχικά σε κώμα και ακολούθως στον θάνατο. 

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης θερμοπληξίας είναι: 

•Υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος με ή χωρίς αυξημένη υγρασία

•Έλλειψη σκιερού μέρους 

•Άσκηση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή/και υγρασίας 

•Παραμονή του σκύλου σε κλειστό χώρο ή αυτοκίνητο

 •Η παχυσαρκία

 •Έλλειψη πόσιμου νερού  

•Το σύνδρομο των βραχυκεφαλικών φυλών (bulldog, pug, boxer, pekingese κ.α.)

•Καταστάσεις που προκαλούν έμφραξη της τραχείας 

•Το collapsus τραχείας 

•Σκύλοι με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες

•Πολύ νεαροί και πολύ ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο ευάλωτα ζώα


Σε περίπτωση θερμοπληξίας του σκύλου η θεραπεία πρέπει να αρχίζει χωρίς καμια καθυστέρηση, για να προληφθεί η εγκεφαλική βλάβη, οι μη αναστρέψιμες βλάβες των ζωτικών οργάνων και ο θάνατος του ζώου. Η άμεση προσκόμιση του σκύλου στον Κτηνίατρο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια διάσωσης του. 

Σε κάθε περίπτωση όμως η πρόληψη σώζει ζωές για αυτό χρειάζεται προσοχή στην αποφυγή των προδιαθεσικών παραγόντων που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Κυρίως, θα πρέπει να αποφεύγονται:

– Βόλτες και δραστηριότητες όπως παιχνίδι τις ώρες που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη. Πιο ασφαλής επιλογή είναι οι πρωινές και οι βραδινές ώρες. 

– Διατήρηση του σωστού βάρους στον σκύλο σύμφωνα με τις υποδείξεις του κτηνιάτρου. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με έρευνες το 80% των κηδεμόνων παχύσαρκων ζώων δεν γνωρίζουν ότι το κατοικίδιο τους είναι παχύσαρκο.

– Ο σκύλος θα πρέπει να έχει συνεχόμενη πρόσβαση στο νερό και σε σκιερό μέρος

– Αποφύγετε να βάζετε τον σκύλο σας μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο ή κλειστό χώρο όπου η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει απότομα μέσα σε ελάχιστα λεπτά

– Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στις ευάλωτες ομάδες για θερμοπληξία ή αν συμπεριλαμβάνεται φροντίστε να ενημερωθείτε κατάλληλα από τον κτηνίατρο για να ξεπεράσετε τους σκόπελους που μπορεί να φέρουν την υγεία του κατοικιδίου σας σε κίνδυνο.


Κλείνοντας, η θερμοπληξία είναι μια θανατηφόρος κατάσταση που οδηγεί κάθε χρόνο αρκετά κατοικίδια, κυρίως σκύλους, στον θάνατο. Η σωστή ενημέρωση και η αποφυγή των προδιαθεσικών παραγόντων είναι αυτά που θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη και αποφυγή του κινδύνου.

Και δεν ξεχνάμε, ευτυχισμένα κατοικίδια είναι τα υγιή κατοικίδια.


Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα