Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο αντιπαρασιτικό στο κατοικίδιο σας;

Κατά καιρούς και σε διάφορες χώρες, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι κηδεμόνες να επισκέπτονται οποιοδήποτε κτηνιατρείο και να αγοράζουν ένα συγκεκριμένο αντιπαρασιτικό για τον τετράποδο φίλο τους. Αυτό γιατί το χρησιμοποίησαν ήδη στο παρελθόν, είδαν ότι είχε καλά αποτελέσματα και ακολούθως αν κάποιο κτηνιατρείο βρίσκεται στον δρομολόγιο τους σταματούν και αγοράζουν πάντα το ίδιο.

Η επανειλημμένη χρήση του ίδιου σκευάσματος όμως, έχει οδηγήσει σε αχρηστία αρκετές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των παρασίτων. Τα παράσιτα είναι εξαιρετικά προσαρμοστικά στο περιβαλλόν, έτσι αν έρχονται αντιμέτωπα συχνά με το ίδιο ερέθισμα τείνουν να γίνονται ανθεκτικά ως προς αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να γίνεται εναλλαγή στα αντιπαρασιτικά που χρησιμοποιεί κάποιος στο κατοικίδιο του και γιατί πρέπει να επισκέπτεται μόνο τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο του για αγορά της αγωγής. Ο κτηνίατρος του γνωρίζει τις παραμέτρους που πρέπει να λάβει υπόψην του αναφορικά με το ζώο για να δώσει το κατάλληλο φάρμακο, αλλά ξέρει και τι έχει δώσει τις προηγούμενες φορές έτσι ώστε να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στα σκευάσματα που δίνει, όταν πρέπει.

Με αυτόν τον τρόπο πετυγχαίνεται καλύτερη κάλυψη των κατοικιδίων έναντι των παρασίτων, αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε ενεργά στην κτηνιατρική φαρέτρα όλα τα φαρμάκα εναντίων των παρασίτων.

Η ανθεκτικότητα των παρασίτων στα αντιπαρασιτικά είναι κάτι αντίστοιχο της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Είναι υπόθεση όλων μας να διατηρήσουμε τα φάρμακα ενεργά και χρήσιμα αν θέλουμε να κρατήσουμε τον έλεγχο στην μάχη εναντίων των μικροβίων και των παρασίτων. Μην χρησιμοποιείς φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του προσωπικού σου γιατρού ή τις οδηγίες του προσωπικού κτηνιάτρου του κατοικιδίου σου.

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα