Γιατί πέφτουν οι τρίχες του σκύλου ή της γάτας μου;

Η τριχόπτωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία στον σκύλο και τη γάτα, η οποία τους βοηθάει να προετοιμάσουν το σώμα τους έναντι κάποιων φυσικών συνθηκών, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το καλοκαίρι, τα κατοικίδια μας αποκτούν πιο αραιό και λεπτό τρίχωμα, ενώ τον χειμώνα, το τρίχωμα τους γίνεται πιο πυκνό. Η έντονη αυτή εποχική αλλαγή του τριχώματος υπό φυσιολογικές συνθήκες γίνεται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο υπάρχει μια ήπια τριχόπτωση μιας και ο κύκλος ζωής της τρίχας ακολουθεί την γέννηση της τρίχας, την ωρίμανση, το θάνατο της τρίχας και τη γέννηση μιας νέας.

Όμως, στην εποχή μας όπου τα κατοικίδια μας είναι μέλη της οικογένειας και βρίσκονται μέσα στο σπίτι, οι φυσικές αυτές συνθήκες διαταράσσονται γιατί οι τετράποδοι φίλοι μας εκτίθονται σε τεχνητό φωτισμό και θερμοκρασία (κλιματισμός, τζάκι, σόμπα κτλ), παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση του κύκλού της τρίχας (γέννηση, ωρίμαση, θάνατος και πτώση) και άρα την τριχόπτωση. Αν για παράδειγμα ένας σκύλος ζει μέσα στο σπίτι, είναι χειμώνας και κάθεται στο τζάκι και στην σόμπα σε θερμοκρασία 27 βαθμούς και το βράδυ θα βγει έξω να κάνει την ανάγκη του σε θερμοκρασία 10 βαθμούς, ο οργανισμός του αντιλαμβάνεται αυτή την έντονη αλλάγή θερμοκρασίας ως “αλλαγή εποχής” και εντίνει τη διαδικασία της τριχόπτωσης. Έτσι, αυτή η κατά τ’ άλλα φυσιολογική διαδικασία, αρκετές φορές είναι συνεχόμενη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποίες είναι όμως οι αιτίες που πυροδοτούν μια διαρκή και έντονη τριχόπτωση σε ένα σκύλο ή μια γάτα:

Η μη ορθή διατροφή του κατοικιδίου. Δηλαδή να μην λαμβανει τη σωστή ποσότητα ή/και ποιότητα θρεπτικών συστατικών από την τροφή του.

Εντεροπάθειες. Τα προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο μειώνουν την απορροφητικότητα της τροφής και διαταράσουν την μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην λαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών ακόμα κι αν η τροφή του είναι ποιοτική.

Παράσιτα εντέρου. Ομοίως με τις εντεροπάθειες, μειώνουν την απορροφητικότητα των θρεπτικών συστατικών της τροφής.

Ψύλλοι, κρότωνες και ψείρες. Τα εξωπαράσιτα δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα με αποτέλεσμα να φλεγμαινει και να παρουσιάζει έντονη τριχόπτωση, ενώ πολλές φορές οι τρίχες σπάνε και πέφτουν λόγω έντονου κνησμού που παρουσιάζει το ζώο.

Τεχνητός φωτισμός και κλιματισμός. Η τριχόπτωση συνδέεται άμεσα με την παραγωγή κάποιων ορμονών που εξαρτώνται από την θερμοκρασία και τη διάρκεια του φωτισμού της μέρας. Τα ζώα που είναι εκτεθημένα μόνο στον φυσικό φωτισμό και τη φυσική θερμοκρασία τείνουν να χάνουν τρίχωμα σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου (άνοιξη και φθινόπωρο) και όχι καθόλη τη διαρκεια του. Αντίθετα, ο κύκλος της τρίχας διαταράσσεται αν για παράδειγμα το καλοκαίρι το κατοικίδιο ζει μέσα στο σπίτι με ψυχρό κλιματισμό ενώ κάποιες ώρες της μέρας ,πχ στην βόλτα, βγαίνει σε θερμοκρασίες καύσωνα.

Λανθασμένο μπάνιο. Μη ορθή διαδικασία μπάνιου ή ακατάλληλο σαμπουάν δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα που έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη τριχόπτωση.

Αλλεργίες, Ορμονοπάθειες και άλλα νοσήματα. Διάφορα νοσήματα δημιουργούν άμεσα ή έμμεσα προβλήματα στο δέρμα με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη τριχόπτωση είτε κάποιες εποχές του χρόνου είτε καθόλη την διάρκεια του.

Κλείνωντας, η τριχόπτωση, όσο ενοχλητική κι αν είναι για τους κηδεμόνες των σκύλων και των γάτων, είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Η έντονη τριχόπτωση όμως, έχει αιτία η οποία πρέπει να βρεθεί και να αποκατασταθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα βοηθούσε.

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα