ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΚΥΛΟΥ

Ο εμβολιασμός του σκύλου σκοπό έχει την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά διαφόρων ιών και βακτηρίων που συχνά δημιουργούν σοβαρά νοσήματα.

‼ Το κοινό ετήσιο εμβόλιο του σκύλου τον προστατεύει από διάφορα ιογενή και βακτηριακά νοσήματα. Ο εμβολιασμός αρχίζει σε ηλικία 40 ημερών και επαναλαμβάνεται ακόμα 2 φορές σε μεσοδιαστήματα 1 μήνα. Ακολούθως, επαναλαμβάνεται 1 φορά τον χρόνο εφόρου ζωής. Το εμβολιακό σχήμα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι σκύλοι ασχέτως αν ζουν εντός ή εκτός σπιτιού. Εξάλλου, οι ιοί και τα βακτήρια είναι πολύ μικρά σωματίδια τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα και στο εσωτερικό των σπιτιών, αλλά μεταφέρονται και με τα ρούχα-παπούτσια των κηδεμόνων και επισκεπτών του σπιτιού.

???? Οι σκύλοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές, σκύλοι κυνηγιού και σκύλοι που ζουν σε αστικές περιοχές αλλά έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους πχ πηγαίνουν βόλτες εκτός σπιτιού, καλό είναι να εμβολιάζονται και κατά της λεπτοσπείρωσης. Η λεπτοσπείρωση είναι μια ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί από τον σκύλο στον άνθρωπο. Ο σκύλος μπορεί να μολυνθεί από ούρα τρωκτικών. Ο εμβολιασμός του σκύλου αποτρέπει την νόσηση του και κατ’ επέκταση και την μετάδοση στον άνθρωπο. Κάποιες εταιρείες εμβολιών έχουν εντάξει αυτό το νόσημα στο ετήσιο εμβόλιο των σκύλων (το γνωστό 7απλό εμβόλιο) ενώ κάποιες άλλες όχι (το γνωστό 5απλό ετήσιο εμβόλιο). Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στην αγορά υπάρχουν διαφορετικές τιμές – χρεώσεις στον ετήσιο εμβολιασμό των σκύλων. Ένα εμβόλιο (7απλό) που προστατεύει και απο την λεπτοσπειρωση είναι σαφώς πιο ακριβό από αυτό που δεν καλύπτει και αυτήν την ασθένεια.

✈ Οι σκύλοι που ταξιδεύουν ή ζουν σε περιοχές που ενδημεί η λύσσα, πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της λύσσας που επαναλαμβάνεται 1 φορά τον χρόνο. Η Κύπρος, προς το παρόν, δεν αποτελεί ενδημική περιοχή λύσσας γι΄αυτό ο εμβολιασμός αυτός είναι υποχρεωτικός μόνο για τους σκύλους που θα ταξιδέψουν από και προς το νησί μας.

????Σε χώρες που ενδημεί η λεϊσμανίαση, όπως η Κύπρος, οι σκύλοι πρέπει να εμβολιάζονται και κατά λεϊσμανίασης. Η λεϊσμανίαση είναι μια θανατηφόρα νόσος που προκαλείται από τσιμπήματα σκνίπας. Το εμβόλιο γίνεται 1 φορά τον χρόνο εφόρου ζωής.

Επιμέλεια άρθρου

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνιατρική Κλινική Love4Pets

Κτηνίατρος Λεμεσός

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα