Ενδοκρινικά νοσήματα σε ηλικιωμένα ζώα

Τα ενδοκρινικά νοσήματα προκαλούνται από διαταραχές στην παραγωγή ή την χρησιμοποίηση ορμονών από τον οργανισμό πχ της ινσουλίνης, των κορτικοστεροειδών (κορτιζόνης) κτλ. Αυτές οι διαταραχές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα εσωτερικά ζωτικά όργανα του οργανισμού (καρδιά, νεφροί,μάτια κτλ) με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής τους, δηλαδή να ζουν λιγότερα χρόνια.

‼️ Πιο συχνά εμφανίζονται σε μεσήλικα και υπερήλικα ζώα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνονται προληπτικές εξετάσεις αίματος μια φορά τον χρόνο στα κατοικίδια 5 ετών και άνω.

???? Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα ζώο με ενδοκρινικές διαταραχές είναι:

???? Αύξηση ή μείωση του βάρους

???? Προβλήματα με τα μάτια

???? Αύξηση ή μείωση στην πρόσληψη νερού

???? Αύξηση ή μείωση στην όρεξη για φαγητό

???? Προβλήματα με το δέρμα και το τρίχωμα

???? Προτίμηση προς τα πιο ζεστά σημεία του σπιτιού

Ζώα τα οποία παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθούν τον κτηνίατρο.

????‍⚕️???? Η διάγνωση των ενδοκρινοπαθειών γίνεται με διάφορες αιματολογικές και ορμονολογικές εξετάσεις που πραγματοποιεί ο κτηνίατρος, οποίος σε συνδιασμό με το ιστορικό του ζώου και διάφορες άλλες διαγνωστικές εξετάσεις καταλήγει στην διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές θα καθορίσουν και το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί για να αποκτηθεί ο έλεγχος της υγείας του κατοικιδίου.

???? Τα κατοικίδια που έχουν ενδοκρινική διαταραχή θα πρέπει να αρχίζουν άμεσα θεραπευτική αγωγή. Η ανταπόκριση του ζώου στην θεραπέια και η πρόγνωση εξαρτώνται από την χρρονιότητα του νοσήματος στον οργανισμό και τη προβλήματα έχει δημιουργήσει ήδη προτού διαγνωστεί. Αν η ενδοκρινοπάθεια διαγνωστεί σε αρχικά στάδια το ζώο μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στην θεραπεία και ζήσει περισσότερα χρόνια. Αυτός είναι κι ο λόγος που είναι σημαντικό να γίνονται οι ετήσιες προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις του ζώου.

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα