Ερλιχίωση, ένα θαννατηφόρο νόσημα του σκύλου

Η Ερλιχίωση είναι ένα θανατηφόρο νόσημα που προκαλείται από τον μικροργανισμό Ehrlichia canis. Το νόσημα αυτό μεταδίδεται με τους κρότωνες (τσιμπούρια/τσιβίκια) και εμφανίζεται κυρίως στον σκύλο, αλλά μπορούν να νοσήσουν κι άλλα ζώα όπως η γάτα και διάφορα άγρια σαρκοφάγα. Ο μικρογρανισμός προσβάλλει τα κύτταρα του αίματος προκαλώντας αιμορραγίες και ακολούθως τον θάνατο του σκύλου.

Τα συμπτώματα της Ερλιχίωσης ποικίλουν, από απλή ανορεξία μέχρι θάνατο στις περιπτώσεις που το ζώο δεν μπαίνει σε θεραπεία έγκαιρα. Επίσης, τα συμπτώματα εξαρτόνται από το αν είναι οξείας μορφής (πολύ πρόσφατη μόλυνση) ή χρόνιας μορφής (όταν περνά χρόνος από τη μέρα της μόλυνσης). Τα German Shepherd και τα Doberman pinscher εμφανίζουν εντονότερα συμπτώματα.

Η διάγνωση της Ερλιχίωσης του σκύλου γίνεται από τον Κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη διάφορα ευρήματα της κλινικής εξέτασης του ζώου συνδιαστικά με ειδικές εξετάσεις που χρειάζονται αναλόγως της κατάστασης του σκύλου.

Θεραπεία για την Ερλιχίωση υπάρχει, όμως θα πρέπει να γίνει στα αρχικά στάδια του νοσήματος. Αυτο προϋποθέτει ότι το ζώο θα εξεταστεί έγκαιρα από τον Κτηνίατρο και η αγωγή θα αρχίσει αμέσως μετά τη διάγνωση, τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγιές του Κτηνίατρου. Σε περίπτωση που το ζώο προσκομιστεί καθυστερημένα στον Κτηνίατρο και η Ερλιχίωση περάσει στην χρόνια φάση, υπάρχει περίπτωση η κατάσταση του σκύλου να είναι μη αναστρέψιμη λόγω μόνιμης βλάβης στον μυελό των οστών.

Πέρα από τη θεραπεία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές!
– Αντιπαρασιτική αγωγή για εξωπαράσιτα στο κατοικίδιο σας (ψύλλους & κρότωνες) καθόλη τη διάρκεια του χρόνου (κολάρο, αμπούλα, χάπι)
– Αντιπαρασιτικός ψεκασμός στο περιβάλλον του ζώου αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παρασίτων (προσοχή στις οδηγίες του σκευάσματος για να μη δηλητηριαστούν τα ζώα).
– Προληπτικός έλεγχος των σκύλων μια φορά τον χρονο στον Κτηνίατρο

Κλείνοντας, η ερλιχίωση είναι ένα σοβαρό και θανατηφόρο νόσημα στους σκύλους όπου η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και πολύ συγκεκριμένη από την αρχή μέχρι το τέλος. Λόγω της δυσκολίας να τηρήσει ο κηδεμονας το αυστηρό πρωτόκολλο θεραπείας που προτείνει ο Κτηνίατρος και λόγω της καθυστερημένης προσκόμισης του σκύλου στον Κτηνιατρο για εξέταση, αρκετές φορές δημιουργούνται μόνιμες βλάβες σε εσωτερικά όργανα του σκύλου. Συνεπώς, η πρόληψη είναι μονόδρομος και η τήρηση όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για αποφυγή παρασίτωσης του σκύλου από κρότωνες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του.

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα