Κουνέλια – Φροντίδα δοντιών

Γνωρίζεις ότι τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους;

Εκτός από τα μπροστινά δόντια που είναι ορατά με την πρώτη ματιά, το κουνέλι έχει κι άλλα δόντια στο πίσω μέρος των σιαγόνων του, πάνω και κάτω. Όλα τα δόντια του κουνελιού μεγαλώνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Όμως, υπέρμετρη αύξηση του μήκους των δοντιών του κουνελιού προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία του που πολύ γρήγορα οδηγούν το ζώο στον θάνατο.

Όταν τα δόντια του κουνελιού μεγαλώσουν πολύ, το ζώο παρουσιάζει αδυναμία στην πρόσληψη τροφής και κατεπέκταση διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου που οδηγεί σε κολικό εντέρου και με τη σειρά του στον θάνατο. Επίσης, η υπέρμετρη αύξηση στο μήκος των δοντιών οδηγεί και σε υπέρμετρη αύξηση της ρίζας του δοντιού μέσα στα ούλη και τις γνάθους του ζώου, πολλά δόντια μπορεί να στραβώσουν ή να σπάσουν δημιουργώντας πύλες εισόδου μικροβιών που αργότερα θα δημιουργήσουν αποστήματα στα ούλη και τις ρίζες των δοντιών.

Τα πιο πάνω προβλήματα εμφανίζονται πολύ συχνά στα κουνέλια τα οποία δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και δεν επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τον Κτηνίατρο για οδοντικό έλεγχο. Όμως, το θετικό είναι ότι η διατήρηση του σωστού μήκος δοντιών των κουνελιών και η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι εφικτή με απλές πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει ο κηδεμόνας του κσι έτσι προλαμβάνει την ταλαιπωρία του κατοικιδίου του.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ξηρού χόρτου καλής ποιότητας και μικρής ποσότητας ξηρής τροφής είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή υγεία των δοντιών, του στόματος και του οργανισμού των κουνελιών γενικότερα. Ο χώρος που ζει το κουνέλι είναι σημαντικο να μην είναι μικρός γιατί πλήττει με αποτέλεσμα να δαγκώνει τα σίδερα και να δημιουργεί προβλήματα στα δόντια του. Ένα ευρύχωρο μέρος που θα μπορεί να περπατήσει, να τρέξει, να εξερευνήσει και να τεντωθεί είναι ότι καλύτερο για να αποφύγετε τέτοια περιστατικά. Ιδανικά ένα δωμάτιο που θα έιναι μόνο για το κουνέλι σας ή ένας χώρος εσωτερικά του σπιτιού που θα περιφραχθεί για να ζει εκεί θα του προσφέρει αυτό που χρειάζεται. Επίσης, αποφύγετε ακατάλληλα παιχνίδια από υλικά που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον χνουδωτό σας φίλο όπως μεταλλικά, πλαστικά, σκληρά αντικείμενα. Προτιμήστε παιχνίδια φτιαγμένα από καλής ποιότητας χόρτο κατάλληλο για κουνέλια. Τέλος, ένας οδοντικός έλεγχος από τον Κτηνίατρο κάθε έξι μήνες θα σας βοηθήσει να λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές για την ορθή φροντίδα και τον εντοπισμό τυχόν προβλήματα σε αρχικά στάδια όπου η θεραπεία είναι εφικτή.

Περισσότερες συμβουλές για τα κατοικίδια σας θα βρείτε:

  • στη σελίδα “Άρθρα” της ιστοσελίδας μας
  • στο κανάλι “Dr Demetra Sofroniou” στο YouTube https://www.youtube.com/channel/UCx3lLehZCbJNLyLGM1FcK0A
  • στο Ιnstagram love4pets_vet_clinic
  • στο Facebook Love4Pets Veterinary Clinic

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

Κτηνιατρική Κλινική Love4Pets

Λεωφόρος Ομονοίας 26, Λεμεσός

70009082

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα