Ο σκύλος μου φοβάται τα πυροτεχνήματα. Τι να κάνω;

Αν και παλαιότερα τα πυροτεχνήματα και οι κροτίδες συνδέονταν με το Πάσχα και την Πρωτοχρονιά, τα ταλευταία χρόνια έχουν γίνει καθημερινότητα στην Κύπρο. Ωστόσο, αρκετά ζώα που έχουν κροτοφοβια, βρίσκονται κάθε βράδυ σε κατάσταση πανικού λόγω των έντονων ήχων που προκαλούνται από αυτά.

Εφαρμόζοντας κάποια απλά βήματα, ένας κηδεμόνας κροτοφοβικού σκύλου, μπορεί να το βοηθήσει να αποφύγει τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία. Αρχικά, θα πρέπει να κρατήσει το κατοικίδιο μέσα στο σπίτι, με κλειστά παράθυρα και πόρτες, έτσι ώστε να μην αποδράσει σε περιπτωση πανικού. Ένα ασφαλές δωμάτιο του σπιτιού το οποίο δεν έχει αιχμηρά αντικείμενα και έπιπλα, είναι ο καλύτερος χώρος για να μεταφερθεί εκεί ο σκύλος. Απλώνοντας μαλακές κουβέρτες και χαλιά στο δάπεδο και τα έπιπλα, θα αποφευχθούν τραυματισμοί σε περιπτωση που το κατοικίδιο πανικοβληθεί. Διάσπαρτα αγαπημενα του παιχνίδια στο χώρο και διάφορες λιχουδιές ή κροκέτες μεσα σε αυτά, θα του ενισχύσουν την επιθυμία να ασχοληθεί μαζί τους και να νιώσει οικία στον χώρο αυτό. Παράλληλα, η χρήση χαλαρωτικής μουσικής στο δωμάτιο που βρίσκεται ο σκύλος ή ήχων από τη τηλεόραση, είναι ένας φυσικός τρόπος “κάλυψης” των εξωτερικών ήχων από τις κροτίδες και τα πυροτεχνήματα.

Είναι πολύ σημαντικό ο κηδεμόνας του σκύλου να δείχνει κατανόηση στους φόβους του τετράποδου φίλου του και σε καμια περιπτωση να μην του θυμώνει οταν πανικοβάλλεται λόγω των πυροτεχνημάτων και κανει ζημιές, μιας και μια τέτοια περίπτωση θα οξύνει το πρόβλημα που αισθάνεται το κατοικίδιο του.

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα