Χελώνα & Παράσιτα. Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τα παράσιτα είναι μικροοργανσιμοί που ζουν μέσα ή πάνω στα ζώα και αναπτύσσονται ή/και αναπαράγονται εις βάρος αυτού του ζώου που ονομάζεται ξενιστής του παρασίτου. Αν τα παράσιτα εντοπίζονται σε κάποιο εσωτερικό όργανο ονομάζονται ενδοπαράσιτα, γιατί ζουν στο εσωτερικό του σώματος του ζώου. Αντιθέτως, αυτά που εντοπίζονται στην επιφάνεια του σώματος, δηλαδή στο δέρμα, ονομάζονται εξωπαράσιτα. Οι χελώνες, όπως όλα τα είδη ζώων, μπορούν να μολυνθούν από παράσιτα.

Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στον οργανισμό που παρασιτούν, από πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέχρι βλάβες σε εσωτερικά όργανα που μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο σε προχωρημένες και σοβαρής μορφής παρασιτώσεις. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα ζώου που έχει παράσιτα ποικίλουν, ενώ πολλές φορές δεν είναι εύκολα αντιληπτά από τον κηδεμονα του. Ιδίως στις χελώνες, οι οποίες μπορούν να έχουν ασυμπτωματική μόλυνση για μεγάλο χρονικό διάστημα από μήνες μέχρι χρόνια, συνήθως όταν τελικά εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα είναι ήδη πολύ προχωρημένη η βλάβη που έχει δημιουργηθεί στον οργανισμό της.

Ενδοπαράσιτα όπως αυτά του γαστρεντερικού συστήματος και εξωπαράσιτα όπως κρότωνες (τσιμπούρια) μπορούν να παρατηρηθούν στη χελώνα. Σε τέτοια περίπτωση η θεραπεία κρίνεται αναγκαία και θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο κατόπιν οδηγιών του Κτηνιάτρου καθώς η χελώνα παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και εύκολα ένας λανθασμένος χειρισμός να αποβεί μοιραίος για το ζώο.

Η πρόληψη βέβαια είναι καλύτερης της θεραπείας. Έτσι συστείνεται η προληπτική επίσκεψη της χελώνας στον Κτηνίατρο κάθε 6-12 μήνες, κατά προτίμηση αμέσως πριν (φθινόπωρο) και αμέσως μετά (άνοιξη) την χειμερία νάρκη. Επίσης, η παράθεση καλής ποιότητας τροφής και πολύ καλά πλυμμένων λαχανικών θα βοηθήσει τη χελώνα να έχει καλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

Κτηνιατρική Κλινική Love4Pets

Λεωφόρος Ομονοίας 26, Λεμεσός

70009082

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα