5 Φυλές Σκύλων που δεν πέφτουν οι τρίχες τους

Οι ξέφρενοι ρυθμοί της καθημερινότητας στις σύγχρονες κοινωνίες είναι έντονοι και αγχωτικοί. Όμως, η παρουσία ενός κατοικίδιου στο σπίτι αποφορτίζει τα μέλη της οικογένειας και προσφέρει ανακούφιση και ηρεμία σε μικρούς και μεγάλους. Αν και πολλές οικογένειες επιθυμούν να αποκτίσουν ένα σκύλο, η τριχόπτωση που παρουσιάζουν είναι για κάποιους ένας αποτρεπτικός παράγοντας για την απόκτηση ενός κατοικίδιου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η επιλογή μιας φυλής σκύλου που δεν αλλάζει τρίχωμα, είναι η ιδανική λύση.

  1. Σκύλος φυλής Schnauzer

Οι σκύλοι αυτοί χαρακτηρίζονται από υψηλή νοημοσύνη και τάση για ανεξαρτησία γι’ αυτό θα πρέπει να εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία. Είναι πολύ καλοί φύλακες και προστατεύουν την περιοχή τους και τα μέλη της οικογένειας τους. Το τρίχωμα τους είναι τραχύ στον κορμό του σώματος και πιο μαλακό στα άκρα. Το χαρακτηριστικό της φυλής είναι τα γένια και τα φρύδια. Τα Schnauzer χάνουν ελάχιστο τρίχωμα και χρειάζονται ολιγόλεπτο χτένισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν τρία μεγέθη Schnauzer:  κανονικό, γίγας και μινιατούρα.

2. Σκύλος φυλής Poodle

Τα Poodle είναι έξυπνα, κοινωνικά και δραστήρια σκυλιά. Αυτή η φυλή εκπαιδεύεται πολύ εύκολα και είναι κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά ή για διαμονή σε διαμέρισμα. Τα Poodle έχουν πυκνή, σγουρή τρίχα που «μαδάει» ελάχιστα. Όμως, το τρίχωμα τους χρειάζεται καθημερινό ολιγόλεπτο χτένισμα για να μην δημιουργούνται κόμποι που θα προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα. Επίσης, θεωρούνται αρκετά υποαλλεργικά σε σχέση με άλλες φυλές. Υπάρχουν τρία μεγέθη poodle: κανονικό, μινιατούρα, τόι.

3. Σκύλος φυλής Maltese

Τα Maltsese είναι μικρόσωμοι σκύλοι με χαρακτηριστικό μακρύ, μεταξένιο τρίχωμα λευκού χρώματος. Δεν χάνουν τρίχωμα, γι’ αυτό αποτελούν ιδανική επιλογή για ανθρώπους με αλλεργίες. Το τρίχωμα τους χρειάζεται καθημερινό χτένισμα 10-15 λεπτών, ενώ αρκετοί κηδεμόνες προτιμούν να το κουρεύουν. Είναι ήσυχα και κατάλληλα για διαμέρισμα και οικογένεια.

4. Σκύλος φυλής Bichon Frise

Χαρακτηριστικά του είναι η στοργικότητα,  η περιέργεια κι η ευγένεια. Είναι παιχνιδιάρικα και κοινωνικά, τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά και με άλλα ζώα, καθώς επίσης είναι αρκετά έξυπνα. Το πλούσιο τρίχωμα σε μορφή μπούκλας πέφτει ελάχιστα και θεωρείται κατάλληλος σκύλος για άτομα με αλλεργίες. Η περιποίηση του τριχώματος αφορά στο χτένισμα για δέκα λεπτά ημερησίως.

5. Σκύλος φυλής Yorkshire terrier

Αυτοί οι σκύλοι είναι εξαιρετικά δραστήριοι και παιχνιδιάρηδες. Το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμα τους δεν παρουσιάζει τριχόπτωση, όμως όπως και τα Maltsese, χρειάζονται καθημερινό  χτένισμα για ένα τέταρτο έτσι ώστε να μην δημιουργούνται κόμποι. Είναι σκύλοι κατάλληλοι για διαμέρισμα και οικογένειες. Προσοχή όταν είναι κουτάβια γιατί συχνά καταλήγουν στον κτηνίατρο με τραυματισμούς από πτώσεις ή λανθασμένους χειρισμούς από τα παιδιά της οικογένειας.

Έτσι, ακόμα κι αν υπάρχει αλλεργικό στις τρίχες του σκύλου άτομο στην οικογένεια, ακόμα κι αν ο χρόνος σας για καθαριότητα του σπιτιού είναι περιορισμένος ή είστε σχολαστικοί με την καθαριότητα, αλλά επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα σκύλο, μπορείτε. Οι πιο πάνω, είναι μερικές φυλές σκύλων που ρίχνουν ελάχιστα έως καθόλου το τρίχωμα τους και οι περισσότερες θεωρούνται υποαλλεργικές. Έτσι, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα τετράποδο φίλο που δεν θα τους προκαλεί αλλεργία λόγω έντονης τριχόπτωσης, αλλά ούτε θα χρειάζεται να καθαρίζουν καθημερινά το σπίτι, ας επιλέξουν μια από αυτές τις φυλές που ταιριάζει στον δικό τους χαρακτήρα και στον τρόπο ζωής τους.

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα