7+1 Συμβουλές για Ασφαλή Χριστούγεννα για το Κατοικίδιο

 1. Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Μπορεί για εμάς
  να είναι ένα απλό διακοσμητικό δέντρο, για τα κατοικίδια σας είναι μια τέλεια  ευκαιρία για εξερεύνηση και παιχνίδι. Όμως, αρκετά ζώα μπορεί να τραυματιστούν στην προσπάθεια τους να παίξουν ή να σκαρφαλώσουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο όσο εμείς απουσιάζουμε από το σπίτι ή κοιμόμαστε. Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι το δέντρο σας είναι πολύ σταθερά τοποθετημένο και φροντίστε έτσι ώστε το κατοικίδιο σας να μην έχει πρόσβαση όσο εσείς απουσιάζετε ή έχετε πάει για ύπνο. 
 2. Στολίδια και κορδέλες: Οι μπάλες, τα στολίδια και οι κορδέλες είναι ιδανικοί πειρασμοί για ατελείωτο παιχνίδι. Τόσο ο σκύλος όσο και η γάτα κινδυνεύουν να τραυματιστούν στην προσπάθεια τους να σκαρφαλώσουν στο δέντρο για να φτάσουν τα στολίδια. Επίσης, αρκετά ζώα μασούν και καταπίνουν κομμάτια από τα στολίδια ή ακόμα και ολόκληρα. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να τραυματίσουν το εσωτερικό του εντέρου από τυχών αιχμηρά κομμάτια είτε να φράξουν το έντερο. Και οι δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνες για τη ζωή του τετράποδου φίλου σας. Ωστόσο, αν έχετε γυάλινα στολίδια, υπάρχει περίπτωση να πέσουν στο έδαφος με αποτέλεσμα να θρυματιστούν και τα κομμάτια να τραυματίσουν τις πατούσες του κατοικίδιου σας. Φροντίστε το κατοικίδιο σας να μην έχει πρόσβαση σε αυτά όσο εσείς δεν είστε παρόν.
 3. Λαμπιόνια: Το κατοικίδιο σας, σε μια προσπάθεια να παίξει, μπορεί να μπλεχτεί στα λαμπάκια ή να τα μασήσει και να μπείτε σε μπελάδες.. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να τραυματιστεί ενώ στη δεύτερη να πάθει ηλεκτροπληξία και να καεί το σπίτι. Φροντίστε έτσι ώστε να μην υπάρχουν εκτεθημένα καλώδια, κρύβοντας τα κάτω από το χαλί. Βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια είναι εκτός μπρίζας όσο δεν είστε παρόν και κρατήστε το τριχωτό σας φίλο εκτός δωματίου όσο εσείς απουσιάζετε. 
 4. Δώρα: Όσο εσείς κοιμάστε είτε απουσιάζετε από το σπίτι, το κατοικίδιο σας μπορεί να σκίσει και να μασήσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Έτσι ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να μασήσει ή να καταπιεί περιτυλίγματα ή περιεχόμενο από δώρα με δυσάρεστες εκπλήξεις για εσάς και για τον ίδιο. Φροντίστε να κρατήσετε μακρυά το κατοικίδιο σας από αυτά ή τοποθετήστε τα στο δέντρο την μέρα που θα τα ανοίξετε.
 5. Χριστουγεννιάτικα γλυκά και σοκολάτες: Τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων τα σπίτια γεμίζουν με τα παραδοσιακά γλυκά και σοκολατάκια. Κάποιες φορές οι ιδιοκτήτες δίνουν στα κατοικίδια τους τέτοιες λιχουδίες, ενώ άλλες οι τετράποδοι φίλοι μας τα κλέβουν από μόνοι τους. Όμως αυτό βάζει εσάς και το κατοικίδιο σας σε μπελάδες αφού τα περισσότερα από αυτά προκαλούν πεπτικές διαταραχές όπως εμέτους και διάρροιες ενώ άλλα όπως η σοκολάτα είναι τοξικά δηλητήρια. Φροντίστε λοιπόν, να τα κρατήσετε μακρυά από τον τετράποδο φίλο σας.
 6. Φαγητά: Οι συγκεντρώσεις σε γιορτινά τραπέζια με συγγενείς και φίλους είναι το χαρακτηριστικό αυτών των ημερών. Ωστόσο, η συνήθεια να δίνουμε στο κατοικιδίο μας από το φαγητό μας την ώρα που τρώμε ή υπολείμματα φαγητού μετέπειτα, συνήθως καταλήγει σε επείγουσα επίσκεψη στο κτηνίατρο. Τα περισσότερα φαγητά του γιορτινού τραπεζιού περιέχουν σάλτσες και μπαχαρικά τα οποία προκαλούν πεπτικές διαταραχές στα ζώα. Άλλα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να τους κοστίσει άμεσα τη ζωή τους όπως τα κόκαλα που μπορεί να φράξουν το έντερο ή να το τραυματίσουν και να προκαλέσουν σοβαρής μορφής μόλυνση. Για να μην περάσει ο τετράποδος φίλος σας Χριστούγεννα στο νοσηλευτήριο κάποιας κτηνιατρικής κλινικής αλλά κοντά σας, φροντίστε να μην μοιραστείτε το φαγητό σας με αυτόν. Ζητήστε από τους καλεσμένους σας να το σεβαστούν και να τηρήσουν τον κανόνα. 
 7. Φυτά: Τα διακοσμητικά φυτά όπως το Αλεξανδρινό, το γκι και ο πρίνος με τα οποία στολίζουμε τα σπίτια μας τις μέρες των Χριστουγέννων, είναι τοξικά αν καταναλωθούν από το κατοικίδιο σας. Επίσης, όλα τα πλαστικά διακοσμητικά φυτά ή λουλούδια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο κατοικίδιο σας αν τα μασήσει ή τα καταναλώσει. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι τα έχετε τοποθετήσει σε σημεία του σπιτιού που δέν έχει πρόσβαση ο τετράποδος φίλος σας. 
 8. Κεριά: Αποφύγετε την τοποθέτηση κεριών στο σπίτι, αν έχετε ζώα. Το κατοικίδιο σας μπορεί να καεί ή να προκληθεί φωτιά στο σπίτι αν το ζώο σας επιχειρήσει να παίξει με αυτά.

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

Κτηνιατρική Κλινική Love4Pets

Λεωφόρος Ομονοίας 26, Λεμεσός

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα