Τι είναι το άγανο & Γιατί είναι επικίνδυνο για τα κατοικίδια;

Το άγανο είναι ένα τμήμα ενός χόρτου, της αγριοβρώμης. Αυτό το φυτό αρχίζει να ξεραίνεται προς τα τέλη της άνοιξης και παραμένει στη φύση μέχρι το φθινόπωρο, όπου οι βροχές θα καταστρέψουν τα ξηρά χόρτα και θα αντικατασταθούν με άλλα φρέσκα. Αυτή είναι και η περίοδος που ανευρίσκονται και τα άγανα. Το άγανο έχει μια αιχμηρή άκρη που το βοηθά να προσκολλάται εύκολα σε διάφορες επιφάνειες. Επίσης, είναι πολύ ελαφρύ, γεγονός που το καθιστά ικανό να μεταφερθεί εύκολα με τον αέρα ή μέσω αντικειμένων, ανθρώπων και ζώων.

Το άγανο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για τα κατοικίδια μας. Η αιχμηρή άκρη του, το καθιστά ικανό να τρυπώνει σε διαφορά σημεία του σώματος των κατοικιδίων δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Πιο συχνά εντοπίζεται στη μύτη, στα αυτιά, στην εσωτερική πλευρά των βλεφάρων του ματιού, μεταξύ των δακτύλων των ποδιών και στις πατούσες προκαλώντας αρχικά τοπική φλεγμονή και μόλυνση στο σημείο που προσκολλάται, και αν δεν αφαιρεθεί έγκαιρα, δημιουργείται συρίγγιο το οποίο προχωρά συνεχώς μέσα στον οργανισμό του ζώου, δημιουργώντας αποστήματα και βλάβες σε εσωτερικά όργανα. Το άγανο μπορεί να προσκολληθεί και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος του σκύλου ή της γάτας και από εκεί να εισχωρήσει βαθύτερα, ιδίως στα ζώα με μακρύ τρίχωμα.

Το άγανο εντοπίζεται πιο συχνά στους σκύλους γιατί οι γάτες αυτοπεριποιούνται πολύ το τρ΄χωμα τους με αποτέλεσμα να αφαιρούν από μόνες τους οποιοδήποτε χόρτο καρφωθεί στη γούνα τους, ενώ δεν είναι εύκολο να εισχωρήσει στη μύτη ή τα αυτιά τους λόγω μολύ μικρών ρωθώνων και αυτιών. Παρόλα αυτά και στις γάτες εντοπίζονται άγανα, κυριώς στα μάτια (εσωτερικά των βλεφάρων).

Τα συμπτώματα που προκαλούν τα άγανα ποικίλουν, ανάλογα σε ποιό σημείο του σώματος του κατοικιδίου θα προσκολληθούν. Έκκριμα, ερυθρότητα (κοκκίνισμα), οίδημα (φούσκωμα), κλείσιμο βλεφάρων σε περίπτωση που υπάρχει άγανο στο μάτι. Έντονο τίναγμα της κεφαλής και των αυτιών, επίμονο φτέρνισμα, έντονο γλύψιμο μιας περιοχής του σώματος ή ακόμα και φούσκωμα σε μια περιοχή του οργανισμού είναι μερικά άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να υποψιάσουν τον κηδεμόνα του κατοικιδίου.

Η διάγνωση γίνεται από τον κτηνίατρο που θα λάβει υπόψην του διάφορα στοιχεία από το ιστορικό του κατοικιδίου, την κλινική εξέταση και εξειδικευμένες εξετάσεις για εντοπισμό ξένων σωμάτων στον οργανισμό όπως η οφθαλμοσκόπηση, η ρινοσκόπηση, η ωτοσκόπηση και άλλα. Αρκετές φορές, λόγω έντονου πόνου τα ζώα δεν μπορούν να συνεργαστούν και επιβάλλεται η αναισθησία τους για να εξεταστούν διεξοδικά και χωρίς ταλαιπωρία του ίδιου του σκύλου ή της γάτας.

Η θεραπεία έγκειται στην προσεκτική και άμεση αφαίρεση του αγάνου και στην φαρμακευτική αγωγή που θα δοθεί από τον κτηνίατρο αναλόγως του προβλήματος που έχει δημιουργήσει στην περιοχή που προσκολλήθηκε. Στις περιπτώσεις που έχει ήδη δημιουργηθεί συρρίγιο ή απόστημα λόγω χρονιότητας της κατάστασης, το ζώο πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική διάνοιξη της περιοχής ή ακόμα και αφαίρεση τμήματος οργάνων προκειμένου να διακοπεί η πορεία του συριγγίου. Η χρονιότητα της κατάστασης όμως μειώνει τις πιθανότητες πλήρους ίασης.

Σε περίπτωση που ένας κηδεμόνας εντοπίσει αλλαγή στη συμπεριφορά του κατοικιδίου του η οποία συνδέεται με τα πιο πάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφθεί άμεσα τον κτηνιατρο του. Η έγκαιρη εντόπιση του αγάνου και η αφαίρεση του μέσα στις πρώτες ώρες, είναι πολύ σημαντική για να μην δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο όργανο που έχει προσκολληθεί, αλλά και για να είναι εφικτή η αφαίρεση ολόκληρου του χόρτου. Όσο ο καιρός περνά, μέρος του αγάνου λιώνει με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εξολοκλήρου αφαίρεση του.

Η πρόληψη βέβαια είναι η καλύτερη θεραπεία, οπότε οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Τα κατοικίδια καλύτερα να πηγαίνουν βόλτα σε περιοχές καθαρές από χόρτα. Η βόλτα του σκύλου πρέπει να γίνεται πάντα με λουρί για τον πλήρη έλεγχο του κατοικιδίου έτσι ώστε να μην μπαίνει σε χόρτα. Πολύ σημαντικό είναι να γίνεται έλεγχος του κατοικιδίου για χόρτα και αφαίρεση τους αμέσως μετά τη βόλτα, ιδίως στις πατούσες, στα δάκτυλα και εσωτερικά των αυτιών. Το κούρεμα των μακριτριχων σκύλων μειώνει τις πιθανότητες να εισχωρήσουν άγανα στο τρίχωμα τους. Επίσης, πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν χόρτα και άγανα στον κήπο και γενικότερα στο σπίτι που ζει ο σκύλος ή η γάτα.

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα