Σκύλος και Εκδρομή. Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Οι διακοπες έφτασαν και οι εξορμήσεις στο βουνό και τη θάλασσα παρέα με τον τετράποδο φίλο μας είναι μια καλή ευκαιρία για να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με το κατοικίδιο μας. Αν πρόκειται να σας συνοδέψει ο σκύλος σας, στην εκδρομή, προετοιμαστείτε κατάλληλα:

  1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει μικροπλακέτα (microchip) στο κατοικίδιο σας, σε περίπτωση που χαθεί, να εντοπιστεί εύκολα.
  2. Πριν την εκδρομή, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να δώσετε την κατάλληλη αντιπαρασιτική αγωγή για τους ψύλλους, τα τσιμπούρια και τις σκνίπες στον σκύλο σας. Η πρόληψη επιβάλλεται μιας και τα παράσιτα μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες στον σκύλο όπως η ερλιχίωση, η λεϊσμανίαση (καλά-ζαρ), ενώ στους ανθρώπους μεταδίδουν επίσης σοβαρά νοσήματα όπως ο τύφος.
  3. Χρησιμοποιείστε λουρί στον σκύλο σας κατά την εξόρμηση έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι ελέγχετε πλήρως τη βόλτα σας, προλαμβάνοντας κινδύνους όπως δαγκώματα φιδιών, δηλητηριάσεις, τσιμπήματα από μέλισσες κτλ
  4. Χρησιμοποιείστε σακουλάκια για να μαζεύετε τα περιττώματα του σκύλου σας, έτσι ώστε να μην μολύνετε το περιβάλλον
  5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας δοχείο νερού και αρκετό καθαρό νερό για τον τετράποδο φίλο σας
  6. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας Κουτί Πρώτων Βοηθειών σε περίπτωση έκθεσης του τετράποδου φίλου σας σε κίνδυνο για να δώσετε τις κατάλληλες πρώτες βοήθειες σύμφωνα με την καθοδήγη του κτηνιάτρου μέχρι να τον προσκομήσετε στην πλησιέστερη κτηνιατρική κλινική
  7. Αποφύγετε να ταϊσετε το κατοικίδιο σας 2-3 ώρες πριν και μετά την μεταφορά του ή 2-3 ώρες πριν και μετά το παιχνίδι για να αποφύγετε τον κίνδυνο στροφής και διάτασης στομάχου, μια κατάσταση που απειλεί άμεσα τη ζωή του σκύλου
  8. Φροντίστε να υπάρχει σκιερός χώρος όπου το κατοικίδιο σας θα μπορεί να ξεκουραστεί άνετα
  9. Το βίβλιαριο υγείας του σκύλου πρέπει να τον συνοδεύει ακόμα και στις εκδρομές σας σε περίπτωση που ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές για έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι το βιβλιάριο του είναι πλήρως ενημερωμένο και αναγράφει τον αριθμό της μικροπλακέτας (microchip).
  10. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εφοδιαστεί με την κατάλληλή ζώνη αυτοκινήτου για σκύλους, για την ασφάλεια του τετράποδου φίλου σας μέσα στο όχημα. Οι μικρόσωμοι σκύλοι μπορούν να βρίσκονται μέσα σε ειδικά καλάθια (κλουβιά) μεταφοράς κατά την μεταφορά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ένας σκύλος να βρίσκεται ελεύθερος μέσα στο αυτοκίνητο που είναι εν κινήση. Δεν είναι ασφαλές ούτε για το κατοικίδιο σας αλλά ούτε για εσάς.
    Η ασφάλεια πρέπει να είναι προτεραιότητα, για αυτό οργανωθείτε κατάλληλα. Καλές διακοπές! 

Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα