Ψείρες της γάτας

Οι ψείρες (φθείρες) είναι ένα παράσιτο που ζει στην επιφάνεια του σώματος των ζώων, τρέφεται αποζυμώντας αίμα από αυτά και εναποθέτουν τα αυγά τους στις τρίχες του σώματος τους. Είναι πολύ μικρά σε μέγεθος αλλά αρκετά είδη ψείρας είναι ορατά με γυμνό μάτι. Υπάρχουν πολλά είδη ψείρας και το καθένα από αυτά παρουσιάζει ειδικότητα ξενιστή, δηλαδή προτίμηση σε συγκεκριμένο είδος ζώου που παρασιτούν. Έτσι υπάρχει είδος ψείρας που παρασιτεί μόνο τη γάτα, άλλο είδος ψείρας που παρασιτεί μόνο τον σκύλο, άλλο που παρασιτεί μόνο τον άνθρωπο κ.ο.κ. Συνεπώς, η ψείρα της γάτας δεν παρασιτεί τον άνθρωπο ή αντίστροφα.

Αυγά ψείρας σε τρίχωμα γάτας

Η ψείρα που παρασιτεί τη γάτα ονομάζεται Felicola subrostrata και ο βιολογικός της κύκλος, δηλαδή το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένα αυγό ψείρας για να εξεληχθεί σε ενήλικο παράσιτο που θα ωοτοκήσει, συμπληρώνεται μέσα σε 21-28 ημέρες. Οι ψείρες, όπως όλα τα παράσιτα, προκαλούν ενόχληση στο ζώο το οποίο παρασιτούν, στην προκειμένη περίπτωση στη γάτα. Επισης, μειώνουν το ανοσοποιητικό της και την καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη στην νόσηση από διάφορα λοιμώδη νοσήματα από ιούς και βακτήρια. Επιπλέον, η ψείρα της γάτας είναι ενδιάμεσος ξενιστής του παρασίτου Dipylidium caninum, το οποίο χρησιμοποιεί την ψείρα για να φτάσει στον τελικό ξενιστή του τη γάτα. Το τελευταίο αποτελεί εντερικό παράσιτο, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα με την παρασίτωση του.

Ενήλικη ψείρα γάτας Felicola subrostrata στο μικροσκόπιο

Η διάγνωση της φθειρίασης στη γάτα γίνεται με οτν εντοπισμό ενήλικων παρασίτων ή αυγών πάνω στο τρίχωμα της γάτας. Η χρήση εξωπαρασιτοκτόνων που σκοτώνουν τις ψείρες αποτελεί τη θεραπεία σε τέτοιες περιπτώσεις. Όμως σε περίπτωση που έχουν εντοπιστεί ψείρες σε μια γάτα, θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα θεραπέια και για εσωτερικά παράσιτα σε ενδοπαρασιτοκτόνα που σκοτώνουν το Dipylidium caninum.

Η πρόληψη βέβαια είναι καλύτερη της θεραπείας και σε αυτή την περίπτωση το ανοσοποιητικό της γάτας παραμένει ισχυρό. Η πρόληψη γίνεται με διάφορα εξωπαρασιτοκτόνα που εφαρμόζονται στη γάτα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από κολάρα και αμπούλες, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται πάνω στο ζώο πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να καθοδηγήσει ένα κηδεμόνα γάτας για το ποίο παρασιτοκτόνο θα εφαρμόζει, κάθε πότε και με ποιά εναλλαγή.

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα