Παιδί και Κατοικίδιο

Τα παιδιά έχουν την τάση να αγαπούν ιδιαίτερα τα ζώα και να αναπτύσουν ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας μαζί τους. Το κίνητρο των παιδιών για την απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι η συντροφικότητα, αφού στα μάτια του, το παιδί βρίσκει ένα ακούραστο και πιστό φίλο στο καθημερινό παιχνίδι. Όμως, αρκετοί γονείς προσπαθούν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τα ζώα γιατί πιστεύουν ότι η επαφή του παιδιού τους μ’ αυτά θα έχει επιπτώσεις στην υγεία του. Μήπως τελικά η άγνοια είναι η μόνη απειλή; Σήμερα, θα δούμε μερικά από τα πολλά οφέλη της συμβίωσης ενός παιδιού μ’ ένα κατοικίδιο.

Μείωση αλλεργιών & Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού

Πολλές είναι οι μελέτες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία ενός κατοικίδιου μέσα στο σπίτι, μειώνει κατά 33% την πιθανότητα να αναπτύξει το παιδί αλλεργίες και παιδικό άσθμα. Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν κατά την νεογνική ηλικία σε ζώα, τείνουν να αναπτύσσουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα μεγαλώνοντας, λόγω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού με συγκεκριμένα χημικά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά αυτά δεν αρρωστούν τόσο συχνά, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν συμβίωναν με κατοικίδιο σε νεαρή ηλικία.

Καλύτερη φυσική κατάσταση του παιδιού

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ζώα, και ιδιαίτερα η κατοχή σκύλου, προάγουν ένα πιο υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής για τα παιδιά. Σκεφτείτε ένα παιδί που επιστρέφει στο σπίτι ενώ οι γονείς έχουν να φέρουν εις πέρας αμέτρητες υποχρεώσεις μέχρι το βράδυ. Συνήθως τα παιδιά αυτά καταλήγουν στην ενασχόληση με την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αντιθέτως, η παρουσία ενός σκύλου η μιας γάτας στο σπίτι αλλάζει τα δεδομένα, ενισχύει το αίσθημα του ομαδικού παιχνιδιού και οι δυό τους (παιδί και κατοικίδιο) απολαμβάνουν με τις ώρες ατελείωτο παιχνίδι και αγκαλιές.

Μείωση άγχους στο παιδί

Αρκούν μόλις λίγα λεπτά χαϊδεύοντας το κατοικίδιο ή παρακολουθώντας ένα ψάρι ή μια χελώνα να κολυμπά στο ενυδρείο για να μειωθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του άγχους) στον οργανισμό μας ενώ ταυτόχρονα να αυξηθούν τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη της ευτυχίας). Έτσι, η επαφή κι η καθημερινή συμβίωση του παιδιού με τα κατοικίδια, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από τους διάφορους στρεσογόνους παράγοντες ενώ βοηθά σημαντικά το παιδί στη μετρίαση του συναισθήματος της δυσφορίας που προέρχεται από αγχωτικές εμπειρίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το άγχος στην παιδική ηλικία είναι υπεύθυνο για διάφορες γνωστικές και μαθησιακές δυσκολίες και για διάφορες παιδικές ασθένειες. Κρίνεται λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η μείωση του άγχους στη ζωή ενός παιδιού.  

Κοινωνικοποίηση του παιδιού

Στα μάτια των παιδιών, το κατοικίδιο τους είναι ένας φίλος. Ο φίλος αυτός είναι πάντα πρόθυμος για παιχνίδι και δραστηριότητες κάτι που ενισχύει το αίσθημα του παιδιού για θεμελίωση ισχυρών και ουσιαστικών σχέσεων με τους γύρω του. Επιπλέον, τα παιδιά που πάνε βόλτα το κατοικίδιο τους εύκολα γίνονται πόλος έλξης για άλλα παιδιά που πλησιάζουν για να δουν και να χαϊδεψουν τον σκύλο με αποτέλεσμα τα παιδιά να έρχονται πιο κοντά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το κατοικίδιο γίνεται αφορμή για ομαδικά παιχνίδια συμμετέχοντας και αυτό στη δραστηριότητα.

Ψυχική υγεία του παιδιού

Σε μελέτη που έχει γίνει σε βρέφη και νήπια που έρχονταν σε επαφή με κατοικίδια, βρέθηκε ότι τείνουν να μην πιπιλάνε τον αντίχειρα τους, κάτι που έχει συνδεθεί με συναισθηματική ανασφάλεια στο παιδί. Αυτό συμβαίνει λόγω της επικοινωνίας του παιδιού με το κατοικίδιο ακόμα και τις ώρες που οι γονείς είναι απασχολημένοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άντληση συναισθηματικής υποστήριξης και την καλλιέργεια του αισθήματος της ασφάλειας στο παιδί, αισθήματα απαραίτητα για την ψυχική ισορροπία ενός παιδιού.

Συμπερασματικά, τα οφέλη της συμβίωσης ενός παιδιού μ’ ένα κατοικίδιο σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο είναι σημαντικά. Οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ψυχικές ανάγκες του παιδιού τους όταν ζητάει την παρουσία ενός κατοικίδιου στο σπίτι και να μην εκλαμβάνεται η επιθυμία αυτή ως ένα καπρίτσιο ή μια παροδική επιθυμία που θα σβήσει στον χρόνο. Ωστόσο, η απόφαση της υιοθέτησης ενός σκύλου, μιας γάτας ή ενός άλλου ζώου, πρέπει να παρθεί με την πρέπουσα σοβαρότητα και να γίνει κατόπιν σύμφωνης αποδοχής όλων των μελών της οικογένειας. Το κατοικίδιο δεν είναι παιχνίδι, είναι μια ψυχή που θα γίνει σύντροφος και μέλος της οικογένειας. Οι υποχρεώσεις που το συνοδευούν πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την απόκτηση του γιατί σε καμία περίπτωση ένας γονιός που παθαίνει κρίσεις θυμού διότι έχει αναλάβει όλες τις ευθύνες του κατοικιδίου στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμα του, δεν μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία του παιδιού. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες στην οικογένεια, απογοήτευση, στεναχώρια και αίσθημα απόρριψης στο παιδί. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του παιδιού σας, αλλά και του κατοικιδίου σαν νέο μέλος της οικογένειας. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία μιας πιο ισορροπημένης ζωής και στο κατοικίδιο την αγάπη, τον σεβασμό και τη φροντίδα που του αξίζουν!

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα