Πρόληψη Λεϊσμανίασης – Καλαζάρ στον Σκύλο

Η λεϊσμανίαση είναι ένα θανατηφόρο νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο Leishmania infantum. Εμφανίζεται συχνότερα στους σκύλους, αλλά έχει εντοπιστεί και σε άλλα ζώα, καθώς και στον άνθρωπο. Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας λένε, και στη Λεϊσμανίαση είναι μονόδρομος, αφού η θεραπεία της νόσου είναι πολύπλοκη και στοχεύει στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν ποιοτικής ζωής στο άρρωστο ζώο. Αφού η Λεϊσμανίαση μεταδίδεται με ένα είδος σκνίπας, η πρόληψη έχει ως στόχο την αποφυγή τσιμπήματος του σκύλου από τις σκνίπες.

Για ολοκληρωμένη προληψη της Λεϊσμανίασης:

  • Εμβολιασμός του σκύλου κατά της Λεϊσμανίασης. Ο αρχικός εμβολιασμος ανοσοποίησης θα πρέπει να συνοδεύεται από επαναληπτικό – αναμνηστικό εμβολιασμό 1 φορά τον χρόνο εφόρου ζωής.
  • Κολάρα ή αμπούλες στον σκύλο που απωθούν τις σκνίπες. Η προληπτική αυτή αγωγή θα πρέπει να καλύπτει το ζώο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Αποφυγή έκθεσης του σκύλου σε εξωτερικούς χώρους ιδίως τις ώρες που δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη σκνίπα, δηλαδή από το σούρουπο μέχρι την αυγή.
  • Σωστή διατροφή του σκύλου που εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο ζώο έτσι ώστε να έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που θα τον θωρακίσει σε περίπτωση τσιμπήματος από κάποια μολυσμένη σκνίπα.
  • Σωστός προληπτικός εμβολιασμος για τα κοινά νοσήματα (ετήσιος εμβολιασμός) και τακτικός αποπαρασιτισμός του σκύλου για ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα, αφού σε περίπτωση που ένας σκύλος αρρωστήσει με τα κάποια ασθένεια ή παρασίτωση, το ανοσοποιητικό του εξασθενεί καθιστώντας το ευάλωτο στη νόσηση από λεϊσμανίαση.
    Για ικανοποιητική πρόληψη, πρέπει να εφαρμόζονται ΟΛΑ τα πιο πάνω μέτρα και όχι κάποια μεμονομένα ή περιστασιακά μέσα στον χρόνο. Η Λεϊσμανίαση μας αφορά όλους και η προστασία του κατοικιδίου μας ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ σε χώρες αυξημένου ρίσκου όπως η δική μας!
    Κράτησε την Λεϊσμανίαση μακριά από το κατοικίδιο σου! Η πρόληψη σώζει ζωές!


Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα